Elveția și PNUD vor oferi 59 000 de dolari pentru a susține comunitățile locale să ajute refugiații din Ucraina

Fluxul de refugiați din Ucraina, care fug din calea războiului, a determinat comunitățile din Republica Moldova să contribuie la oferirea unui cămin temporar celor care și-au părăsit în grabă țara pentru a fi în siguranță. Pensiunile, hotelurile mici și localnicii și-au deschis ușile pentru familiile din Ucraina.

Elveția și PNUD oferă 59 000 de dolari pentru a susține comunitățile care au depus cel mai mare efort în găzduirea refugiaților. În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, în perioada următoare, primele 13 localități vor primi un suport financiar total de 20 000 de dolari. Banii vor ajunge în comunități prin intermediul asociațiilor de băștinași, create și dezvoltate cu suportul Elveției și PNUD. Aceasta reprezintă un prim pas, menit să ofere mijloace necesare pentru implicarea activă a asociațiilor în furnizarea echipamentelor și bunurilor necesare pentru cazarea și alimentația refugiaților din localitățile partenere.

Printre localitățile care vor beneficia de susținere sunt: Palanca (Ștefan Vodă), Cărpineni (Hîncești), Budești (mun. Chișinău), or. Cimișlia, or. Drochia, Geamăna (Anenii Noi), Mihăileni (Rîșcani), Selemet (Cimișlia), Sipoteni (Călărași), Taraclia (Căușeni), Manta, Slobozia Mare și Văleni (Cahul).

Elveția a răspuns rapid la fluxul de refugiați din Ucraina. Poporul și autoritățile din Republica Moldova sunt extraordinar de generoși și bine organizați, dar este nevoie și de ajutor extern. Pachetul de ajutor umanitar al Elveției constă în prezent din trei elemente: livrarea produselor de primă necesitate, implicarea specialiștilor unității de ajutor umanitar elvețian și furnizarea resurselor financiare către organizații umanitare. De asemenea, împreună cu PNUD, Elveția sprijină autoritățile publice locale, comunitățile și asociațiile de băștinași pentru a oferi refugiaților adăpost și protecție necesară”, afirmă Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției.

PNUD, ca parte a familiei ONU Moldova, susține comunitățile și autoritățile locale în eforturile lor de asistență umanitară: de a asigura cazarea și necesitățile de bază ale refugiaților din Ucraina.

E momentul pentru a ne solidariza, pentru a-i primi pe refugiații din Ucraina și de a le asigura condiții demne. PNUD se alătură Organizației Națiunilor Unite pentru a sprijini eforturile imediate de a proteja și de a ajuta refugiații. Ne mobilizăm pentru a oferi hrană, produse de igienă, cazare temporară și adăpost celor care părăsesc Ucraina și ajung în Moldova”, susține Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD Moldova.

Alte aproape 39 000 de dolari vor fi distribuiți în următoarea etapă conform necesităților localităților partenere ale proiectului. Sprijinul Elveția-PNUD complementează efortul Guvernului Republicii Moldova de susținere a refugiaților din Ucraina.

De asemenea, asociațiile de băștinași se alătură campaniei naționale „Moldova pentru Pace”, consolidându-se în cadrul platformei comune „Localitatea mea pentru Pace”. Fiecare asociație susține autoritățile locale și comunitatea pentru a oferi ajutorul necesar refugiaților din Ucraina, implicând și cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare.

În general, pentru Sipoteni, asociația este un actor indispensabil. Mai ales în această perioadă, ajutorul este și mai binevenit. Până acum, am susținut cel puțin 120 de persoane din Ucraina care au avut nevoie de cazare, le-am facilitat legătura cu rudele din străinătate și i-am ajutat să ajungă la hotarul cu România sau alte țări UE, acolo unde erau așteptați. Mai mult ca atât, asociația de băștinași a obținut încrederea diasporei ucrainene din țările UE și aceasta transmite ajutor refugiaților aflați în Moldova”, spune Vasile Rață, primar de Sipoteni, Călărași.

În Republica Moldova activează peste 160 de asociații de băștinași și grupuri de inițiativă, care au scopul de a contribui la dezvoltarea localității, inclusiv cu suportul diasporei. Crearea asociațiilor a fost inițiată în Republica Moldova de PNUD Moldova cu suportul Guvernului Elveției.

Total
0
Shares
Total
0
Share