Elveția va găzdui în perioada 15-16 iunie Summitul global de pace privind Ucraina

În perioada 15-16 iunie, Elveția va găzdui un summit de pace la nivel înalt pentru a rezolva conflictul militar din Ucraina. Acesta va avea ca scop crearea unei foi de parcurs pentru participarea Rusiei la procesul de pace, scrie DW, citat de Radio Moldova

Cu toate că este vizată, Rusia nu va participa la summit. În același timp, guvernul elvețian și-a exprimat speranța că reprezentanții Rusiei vor putea într-o zi să se alăture discuțiilor privind o soluționare pașnică în Ucraina, relatează agenția de știri AP.

Elveția și Ucraina au anunțat planurile de a organiza un summit global pentru pace la jumătatea lunii ianuarie. Președinții celor două țări, Viola Amherd și Volodimir Zelenski, au declarat la o întâlnire la Berna că intenționează să înceapă pregătirile pentru acest eveniment în viitorul apropiat. În același timp, data exactă a summitului nu a fost anunțată.

Zelenski a precizat că nu există planuri de a invita Rusia, care își continuă invazia în Ucraina, la întâlnire. Toate statele care susțin integritatea teritorială a Ucrainei vor fi invitate să participe la acesta, a spus el. Summitul Global pentru Pace din Elveția va avea loc într-un format similar cu cele patru conferințe de pace anterioare din Ucraina, care au avut loc în Danemarca, Arabia Saudită și Malta în 2023, precum și la Davos pe 14 ianuarie 2024.

Ulterior, a devenit cunoscut faptul că Ucraina l-a invitat pe președintele chinez Xi Jinping la summitul de pace din Elveția.

Între timp, Elveția intenționează să aloce 5 miliarde de franci elvețieni (5,5 miliarde de dolari) pentru a sprijini dezvoltarea economică și reconstrucția Ucrainei până în 2036, a anunțat Consiliul Federal, pe 10 aprilie.

„În următorii 12 ani, Consiliul Federal intenționează să-și intensifice sprijinul pentru reconstrucția în Ucraina și să promoveze cooperarea cu sectorul privat”, notează sursa citată.

Deși a refuzat să furnizeze Kievului ajutor militar din cauza politicii sale de neutralitate pe termen lung, Elveția a oferit sprijin economic și umanitar în valoare de peste 3 miliarde de dolari.

Elveția a găzduit, de asemenea, Conferința de redresare a Ucrainei din 2022 la Lugano, care a stabilit principiile pentru reconstrucția și redresarea Ucrainei.

Costul estimat al redresării și reconstrucției după război a Ucrainei a crescut la 486 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani, a raportat Banca Mondială în februarie.

Total
0
Shares
Total
0
Share