Externe

Emmanuel Macron îi dă replică lui Putin: „Există o mare diferență între protestele din Franța și Rusia…”

Pinterest LinkedIn Tumblr

„Este greșit să tragem paralele între acțiunile „vestelor galbene” din Franța și acțiunile de protest de la Moscova în legătură cu neadmiterea candidaților la alegeri.” Acest lucru a fost declarat de liderul francez Emmanuel Macron, care a răspuns la o declarație a omologului său rus Vladimir Putin, transmite Interfax.

Potrivit lui Macron, „vestele galbene” au avut ocazia să-și prezinte candidații la recentele alegeri la Parlamentul European. „Franța crede că toată lumea are dreptul și ar trebui să poată să își exprime liber opinia”, a spus liderul francez. El a mai adăugat că este necesar să se facă distincția între libertatea de exprimare și problemele de ordine publică.

Macron a fost de acord cu Putin că legea trebuie respectată în timpul mitingurilor în masă.

Înainte de aceasta, liderul rus a spus că Rusia nu va permite repetarea evenimentelor de la Moscova asemănătoare cu protestele „vestelor galbene” din Franța. Potrivit acestuia, autoritățile vor face totul pentru ca situația să se dezvolte în cadrul actualei legi.

La sfârșitul lunii iulie, la Moscova au avut loc proteste în masă, inclusiv cele neautorizate, din cauza alegerilor din 8 septembrie la Duma orașului Moscova. Comisia electorală de la Moscova a refuzat să înregistreze un număr de candidați din opoziție, spunând că ei nu pot colecta numărul de semnături necesare pentru nominalizare și le-au colectat cu încălcare. Opoziționarii susțin că îndepărtarea lor de la alegeri este motivată politic. Comitetul de investigare a deschis un dosar penal pentru revolte.

În Franța, la mijlocul lunii octombrie 2018, au început protestele pentru planurile guvernului de creștere a taxei pe gaz. În decembrie, autoritățile au anunțat un moratoriu privind creșterea tarifelor, dar revoltele au continuat. Acțiunea a fost numită „veste galbene”, deoarece manifestanții purtau veste reflectorizante, precum cele ale angajaților serviciului rutier.

sursă: www.interfax.ru

loading...

Comments are closed.