Emmanuel Macron propune legalizarea “morții asistate” pentru bolnavii incurabili în Franța

Parlamentul francez va dezbate legalizarea opțiunii unei “morți asistate” a paciențiilor adulți, cu discernământ complet, care suferă de o boală incurabilă într-o fază terminală, scrie Biziday.ro

Într-o intervenție pentru publicațiile franceze Liberation și La Croix, președintele Emmanuel Macron a declarat că opțiunea ar urma să fie permisă pacienților adulți “cu discernământ deplin și complet, care suferă de o boală incurabilă cu un prognostic vital pe termen scurt sau mediu și care sunt într-o continuă suferință”. Nu se vor încadra minorii și pacienții care suferă de afecțiuni psihiatrice sau neurodegenerative, precum Alzheimer.

Conform președintelui francez, persoanele care aleg să moară prin eutanasie trebuie să depună o cerere care va fi analizată de o echipă medicală. În cazul în care cererea este aprobată, persoanei i se va prescrie un medicament letal, pe care îl poate administra singură, la domiciliu, la azil sau într-o unitate medicală specializată.

“Va exista un termen limită minim de două zile de așteptarea de la depunerea cererii pentru a testa determinarea pacientului. Apoi, răspunsul trebuie să fie primit în maximum 15 zile. În cazul unui răspuns favorabil din partea medicilor, prescripția pentru medicament este valabilă timp de trei luni. Pacientul poate, bineînțeles, să se răzgândească în orice moment”, a explicat Emmanuel Macron, precizând că, în cazul unui răspuns nefavorabil, pacientul poate consulta o altă echipă medicală.

Președintele Macron a mai declarat că s-a ferit să folosească expresia “sinucidere asistată” sau termenul “eutanasie” deoarece, pe lângă consimțământul pacientului, este esențială decizia medicală, cu criterii precise.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share