Externe

Escaladarea situaţiei în jurul Mării Azov: Rusia transmite un avertisment Ucrainei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia a lansat un avertisment sever la adresa Ucrainei vecine, după ce a sechestrat, recurgând la forţă, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova. Rusia va curma cu fermitate orice fel de încercare de încălcare a suveranităţii şi securităţii sale, avertizează Ministerul de Externe al Rusiei într-un comunicat, transmite angenția rusă de știri TASS.

„Politica Kievului, în coordonare cu Statele Unite şi UE (…) încearcă să provoace un conflict cu Rusia”, susţine MAE rus, avertizând asupra consecinţelor grave ale unei astfel de linii. „Am dori să avertizăm partea ucraineană că politica urmată de Kiev, în coordonare cu SUA şi UE, de a provoca un conflict cu Rusia în apele mărilor Neagră şi Azov poate duce la consecinţe grave”, insistă diplomaţia rusă.

În acelaşi comunicat, MAE rus susţine că Moscova a avertizat în repetate rânduri Kievul şi pe „patronii săi occidentali” despre pericolul generării unei isterii artificiale în jurul Mării Azov şi strâmtorii Kerci.

Referitor la incidentul de duminică, diplomaţia rusă afirmă că a fost vorba de o „provocare” de partea ucraineană, cu scopul de a crea un nou focar de tensiune în această regiune şi a unor pretexte pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei. „Toate acestea au avut, se pare, şi scopul de a distrage atenţia de la problemele politice interne din Ucraina”, se mai spune în comunicatul MAE rus, citat de TASS. „O confirmare în acest sens este intenţia Kievului de a institui starea excepţională în Ucraina, ceea ce în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din primăvara anului 2019 pare o decizie odioasă”, mai susţine MAE rus.

Poroșenko cere decretarea stării de război în Ucraina, Care va fi reacția lui Putin, kiev moscova, geopolitica europa pace. kremlin, trei nave ucrainene capturate in marea azov de rusi La rândul său, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat luni că Ucraina va căuta o rezolvare diplomatică a situaţiei legate de incidentul din Marea Azov, dar îşi rezervă dreptul la autoapărare, potrivit agenţiei de presă ucrainene Unian. „Doresc să menţionez o teză foarte importantă: în conformitate cu Carta ONU, Ucraina va căuta modalităţi de soluţionare paşnică a litigiului, aşa cum prevede articolul 33 din Carta ONU, dar cu siguranţă ea îşi rezervă posibilitatea de a aplica dreptul la autoapărare, aşa cum acesta este definit în articolul 51 din Carta ONU”, a afirmat Klimkin într-o conferinţă de presă la Kiev.

Tensiunile dintre Ucraina şi Rusia au escaladat duminică după ce trei nave – două vedete blindate şi un remorcher ale Forţelor maritime ucrainene – au fost oprite cu forţa şi sechestrate de gărzile de coastă ruse, care susţin că acestea intraseră în apele teritoriale ruse, în apropiere de strâmtoarea Kerci.

O navă a gărzii de coastă a Rusiei a deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind câţiva marinari ucraineni. Înainte de aceasta, partea rusă blocase trecerea prin strâmtoarea Kerci prin amplasarea acolo a unui tanc petrolier, iar nava de patrulare rusă Don a lovit remorcherul ucrainean, avariind unul dintre motoare. Moscova susţine că marina ucraineană nu a informat în avans despre intenţia de traversare a strâmtorii, dar Kievul afirmă că partea rusă a fost informată din timp, în conformitate cu normele internaţionale privind siguranţa traficului maritim.

Comentați știrea

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook - Telegraph Moldova   
loading...

Comments are closed.