Este prezentă varianta Delta a COVID-19 în Republica Moldova? Rezultatele întârzie să apară

Există varianta Delta a COVID-19 în Republica Moldova sau nu? Un răspuns la această întrebare întârzie să apară de zile bune. Rezultatele probelor care au fost transmise în Germania urmau să fie anunțate în data de 14 iulie, ulterior, specialiștii în sănătate ne-au spus că speră să primească răspunsurile din partea laboratorului german miercuri, 21 iulie. Însă, astăzi, în cadrul unui briefing organizat de Ministerul Sănătății, responsabilii au declarat că rezultatele întârzie să apară, informează Cotidianul.md

Nici până în prezent Republica Moldova nu a primit un răspuns despre prezența variantei Delta în țara noastră.

Potrivit informațiilor prezentate astăzi de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Denis Cernelea, rezultatele probelor de laborator supuse secvențierilor care au fost expediate în laboratorul din Germania, încă nu au venit.

„Încă nu au venit rezultatele. Suntem în așteptarea acestora. Varianta Delta este considerată cu un grad ridicat de contagiozitate de două ori mai mare decât tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alfa, cunoscută ca varianta britanică, de aceea vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolilor simptomatice și a spitalizării dacă se administrează schema completă. Este absolut necesară creșterea acoperirii vacinării pentru limitarea și reducerea efectelor variantei Delta”, a declarat Cernelea.

Chiar dacă situația este incertă, în ultima hotărâre emisă de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, restricțiile impuse de către specialiști sunt motivate și de pericolul pe care îl prezintă noile tulipini ale COVID-19.

„În ultimele săptămâni, pe teritoriul Republicii Moldova se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de COVID-19, iar în ultima perioadă, rata fatalității aproape s-a dublat. Totodată, la nivel internațional se atestă o creștere semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noile variante ale virusului SARS-CoV-2. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat despre riscurile induse de răspândirea tulpinilor Delta și Delta”, se arată în hotărârea emisă în data de 17 iulie.

Între timp, Delta a devenit tulpina dominantă la nivel global, care poate provoca forme grave și să majoreze numărul de decese. Varianta a fost detectată deja în 100 de țări, printre care Rusia sau Marea Britanie. Chiar și așa, continuă să fie operate zborurile spre și dinspre aceste destinații. Atât doar că țara noastră a revenit la practica clasificării statelor în zone cu risc de contaminare, iar oamenilor li se impune autoizolarea la intrarea în Republica Moldova.

Citește și: Atenție, șoferi! Trafic rutier suspendat pe unele străzi din capitală

 

Total
0
Shares
Total
0
Share