Politic

Europarlamentar: Republica Moldova a îndeplinit cerințele UE iar prima tranșă din asistența macrofinanciară va veni înainte de alegerile din 20 mai

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul European (PE) a respins săptămâna trecută propunerea ca să fie stabilite noi condiționări Chișinăului pentru ca să primească ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene (UE). Europarlamentarul social-democrat, Andi Cristea, l-a criticat pe colegul său, popular europeanul Cristian Preda, care a propus noi condiții și a subliniat că prima tranșă din cele 100 de milioane poate ajunge la Chișinău la mijlocul lunii mai.

Sunt o serie de colegi europarlamentari, care pe măsură ce ne apropiem de alegerile pentru PE de anul viitor, devin din ce în ce mai prezenți în spațiul public, mediatic, vorbind despre subiecte pe care nu le stăpânesc. Acest zumzăit este contraproductiv. Decizia (privind acordarea primei tranșe) este la nivelul Comisiei Europene și eu, personal, cred că vom avea noutăți pozitive. Este fezabil ca prima tranșă să vină până la alegerile pentru Primăria Chișinău”, a declarat Cristea pentru Europa Liberă și Ziarul Național.

Sursa citată a explicat de ce PE a respins sesizarea propusă de Cristian Preda. „Am respins acea rezoluție pentru că este campanie electorală și noi nu interferăm în campania electorală sau în viața politică a țărilor cu care avem acorduri de asociere. Alt motiv pentru care am refuzat această rezoluție a fost legat de faptul că, în urmă cu două săptămâni, am avut ședința Comitetului parlamentar de asociere la Chișinău și, practic, am avut recomandări adoptate. Nu e o practică instituțională să venim noi în plenul PE să adoptăm un alt document, un alt text cu privire la R. Moldova. În momentul acesta, R. Moldova, dacă ar fi Elveția Estului, nu ar adera la UE. Asta pentru că UE se uită acum la Balcanii de Vest, nu se uită în vecinătatea estică”.

Potrivit lui Andi Cristea, Comisia Europeană a tot amânat acordarea primei tranșe pentru că a dorit să vadă cum e legislația secundară. „Au fost tot felul de amânări pentru a vedea care este opinia Comisiei de la Veneția, care analizează legislația secundară și acum ne aflăm în același stagiu al evaluării de către Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă. PE și-a făcut datoria și a aprobat această asistență macrofinanciară. Acum mingea e în terenul Comisiei Europene”.

Co-președintele Comitetului parlamentar de asociere a mai adăugat că primele 10 condiții tehnice pentru acordarea primei tranșe au fost îndeplinite de Chișinău. „Vă spun foarte clar că acele condiții tehnice au fost îndeplinite pentru prima tranșă. În total sunt 28 de condiții: zece pentru prima tranșă, opt pentru a doua și zece pentru a treia. Dar evaluarea cu privire la respectarea condițiilor politice o face Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă și până la acest moment nu ne-au dat niciun semn că această evaluare este gata. Când va fi gata, cu siguranță va fi făcută publică”, a conchis Andi Cristea.

loading...

Comments are closed.