Europenii cer Kosovo măsuri concrete pentru reducerea tensiunilor înainte de ridicarea sancţiunilor

 

UE nu va ridica sancţiunile politice şi economice împotriva Kosovo dacă guvernul nu adoptă măsuri concrete pentru reducerea tensiunilor cu etnicii sârbi, a afirmat emisarul special al UE pentru dialogul Pristina-Belgrad, Miroslav Lajcak, relatează Reuters.

Declarațiile au fost făcute în cursul unei vizite la Pristina.Ţările Uniunii Europene au impus măsuri punitive Kosovo după ce guvernul prim-ministrului Albin Kurti nu a reuşit să dea curs cererilor UE şi SUA de a calma conflictele din nordul ţării, cele mai grave din ultimul deceniu.

Vizitele oficialilor kosovari în UE, interzise

Printre măsuri se numără interzicerea vizitelor oficialilor kosovari în UE şi suspendarea unei mari părţi a ajutorului economic acordat de UE pentru mica republică balcanică. Bruxelles-ul a avertizat că dacă premierul Kurti nu acţionează pentru a diminua tensiunile, măsurile vor continua.

Amintim că violenţele au izbucnit la începutul lunii iunie în nordul Kosovo, când guvernul kosovar a instalat în funcţie primari de origine albaneză în patru oraşe din nordul Kosovo, după alegeri locale boicotate în mare parte de sârbi. Kosovo şi-a declarat independenţa în mod unilateral în 2008, după ce, anterior, a făcut parte din Serbia. Belgradul, care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent, alimentează în mod regulat tensiunile în partea de nord a ţării, potrivit dpa.

Zeci de soldaţi NATO care apărau trei primării din nordul Kosovo au fost răniţi în confruntări cu sârbi protestatari şi 52 de sârbi au fost de asemenea răniţi.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share