Evghenia Guțul nu va intra în exercitarea funcției de bașcan, încă aproape două luni

 

Reprezentantul Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul, nu va intra în exercitarea funcției de bașcan al Găgăuziei până cel puțin 20 iulie 2023. Și asta pentru că atunci expiră mandatul actualului guvernator, Irina Vlah, scrie Deschide.md

Potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, bașcanul autonomiei este ales în funcție pentru un mandat de patru ani și își exercită atribuțiile din momentul depunerii jurământului. Actualul guvernator, Irina Vlah, a depus jurământul la data de 19 iulie 2019, respectiv, mandatul acesteia expiră la data de 19 iulie 2023. Unica soluție pentru Guțul de a ajunge în fotoliul de bașcan înainte de această dată este renunțarea de către Vlah la mandat.

Contactat de reporterii Deschide.md, Andrei Vedutenco, purtătorul de cuvânt al bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că guvernatorul nu intenționează să renunțe la mandat înainte de termen.

„Doamna Vlah, ca urmare a victoriei obținute la alegerile bașcanului din 2019, a depus jurământul la data de 19 iulie 2019. Potrivit Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, poporul Găgăuziei a încredințat doamnei Vlah să conducă autonomia timp de patru ani. Nu există circumstanțe pentru ca ea să-și depună mandatul înainte de termen. Ea își va exercita mandatul atât, cât i-a încredințat poporul găgăuz. Mai exact, până la data de 19 iulie 2023”, a declarat el.

Amintim că Curtea de Apel Comrat a confirmat luni, 22 mai, legalitatea rezultatelor alegerilor bașcanului Găgăuziei, precum și a validat mandatul candidatului ales, Evghenia Guțul. Ca urmare, Hotărârea urmează a fi expediată Adunării Populare din Găgăuzia care va desfășura o ședință festivă pentru depunerea jurământului.

De menționat că Evghenia Guțul l-a învins în turul II al alegerilor bașcanului pe socialistul Grigori Uzun.

Total
0
Shares
Total
0
Share