Politic

EXCLUSIV // Trecutul comunist al lui Sergiu Litvinenco și ce îl leagă de Maia Sandu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sergiu Litvinenco, fost jurist al PAS, actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost înaintat de Natalia Gavrilița pentru funcția de ministru al Justiției. Acesta este prezentat ca fiind un bun specialist în materie de drept, iar CV-ul său este un adevărat elogiu (vezi și mai jos). Totuși, CV-ul candidatului mai scoate la iveală și alte necunoscute, cum ar fi trecutul său alături de comuniștii conduși de Vladimir Voronin, dar și activitatea sa cu Maia Sandu în perioada ”de glorie” a PCRM.

Din CV-ul publicat pe pagina web a Parlamentului, aflăm că Sergiu Litvinenco și-a început activitatea de jurist-consultant și a crescut în carieră anume în perioada când PCRM se afla la putere și deținea controlul absolut în Republica Moldova. Astfel, Litvinenco a activat pentru comuniști în perioada Guvernului Tarlev 2 (februarie 2006 – martie 2008), dar și aproximativ un an de zile în perioada Guvernului Zinaida Greceanîi (martie-decembrie 2008), după care a fost promovat la Președinție.

În perioada 2006-2008, Litvinenco a lucrat împreună cu Maia Sandu, ultima fiind angajată pentru comuniști în calitate de ”consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice”, după cum este indicat și în CV-ul actualului președinte al Republicii Moldova.

Din ianuarie 2009 până în luna mai 2009, inclusiv în perioada protestelor din aprilie 2009, Sergiu Litvinenco a activat în calitate de consultant principal în Serviciul Acte ale președintelui Vladimir Voronin, Direcția generală drept și relații publice, Președinția Republicii Moldova.

După căderea comuniștilor, Litvinenco a fost transferat la Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, unde a activat până în 2013, reușind să lucreze cu Vlad Filat și Iurie Leancă, iar din aprilie până în iulie 2014 activează în subordinea Nataliei Gherman la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În perioada martie 2014 – august 2015, Litvinenco trece la Ministerul Educației, instituție condusă atunci de Maia Sandu, în cadrul unui proiect susținut de Banca Mondială. Acolo a cunoscut-o și pe Liliana Nicolaescu-Onofrei, o altă actuală figură importantă în PAS.

Martie 2019 – prezent, Sergiu Litvinenco este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În imaginea de mai jos, imortalizată în perioada guvernării comuniste, Litvinenco apare în echipa PCRM, alături de Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuk.

CV Litvinenco by Telegraph Moldova on Scribd

loading...

Comments are closed.