Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali, promite Recean

Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali. Soluțiile pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar, au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean, cu fermierii din țara noastră.

Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. „Vom identifica și vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă, și vom continua să identificăm resursele financiare necesare pentru subvenționarea pierderilor înregistrate. Obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut. „Avem ferma convingere că, în urma acestor măsuri economice, se vor micșora prețurile de cost, și agricultorii din Republica Moldova, care exportă grâne vor fi mai competitivi în actualul context volatil pe piața internațională a cerealelor ”, a menționat ministrul Vladimir Bolea.

Menționăm, că Executivul a găzduit la Casa Guvernului o întrevedere în format extins, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, cu participarea celor mai mari producători de cereale, exportatori și asociațiile de fermieri din țară, pentru a dezbate acțiunile autorităților pe fundalul crizei pe piața cerealelor generate de războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

“Nu voi comenta mult întălnirea de ieri la Guvern. În scurt timp reacția va fi din partea fermierilor. Personal nu pot fi spectator la procesul nimicirii de către holdinguri-offshor a clasei agricultorilor mici și mijlocii de la sate, care se produce pe fundalul inconsecvenței autorităților și duiumului promisiunilor goale.

Public doar două știri cu citate ale ministrului agriculturii și industriei alimentare.

8 mai 2023. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, declară că la etapa actuală instituția pe care o conduce a considerat că pentru a susține agricultorii din Moldova necesar să interzică temporar importul cerealelor din Ucraina. „Situația actuală face ca agricultorii noștri, în afara faptului că prețurile sunt foarte mici, dar nici să nu poată vinde, să nu poată încasa bani, ceea ce îi face să dea faliment. Lucrurile acestea noi nu le putem accepta și admite în continuare. Din acest considerent, după ce UE a luat decizia să introducă aceste interdicții și luând în considerare că în jurul nostru sunt toate aceste state care au acceptat această interdicție”

10 mai 2023. Același ministru “Interdicția în sine nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția asta dădea zero rezultat barat”

Nu mă întrebați ce s-a întămplat la distanța de două zile. Eu nu particip la spectacol în teatru absurdului, care este cu decorațiile europene, dar cu actorii moldo-sovetici”, este declarația lui Alexandr Slusari, directorul executiv al AO Forța Fermierilor.

Total
0
Shares
Total
0
Share