Exemplu pentru Moldova: A doua zi după alegeri, partidele din Estonia s-au întâlnit pentru a negocia o alianță!

coalitie moldova, alianta pas-psrm, alianta acum psrm, alianta pdm psrm, alianta pdm acum

În data de 3 martie 2019, în Estonia au avut loc alegerile parlamentare. În urma acestora, pragul electoral a fost depășit de către 5 partide. Spre marea mirare a politicienilor de la Chișinău, chiar a doua zi partidele politice ce au trecut pragul electoral în Estonia au început discuțiile pentru crearea unei potențiale coaliții și formarea unui guvern.

Astfel, în data de 4 martie, o întâlnire a avut loc între Partidul Reformiștilor, care are 34 de mandate și partidul Social-Democrat, ce obținut 10 mandate. În cadrul acestui dialog au fost protagoniști câte 2 lideri din fiecare partid.

La o altă întâlnire de acest fel au participat reprezentanții aceluiași partid al Reformelor împreună cu partidul “Otechestvo”, care a obținut 12 mandate, fiind astfel al patrulea partid după numărul de membri al Parlamentului.

Cea mai așteptată întâlnire post electorală a avut loc însă între partidele ce au obținut cele mai multe mandate de deputați. Astfel, în seara zilei de luni, 4 martie, Partidul Reformei, ce a obținut 34 de mandate, s-a întâlnit cu Partidul Centriștilor,ce a obținut 26 de mandate. În cadrul discuțiilor au fost atinse mai multe subiecte precum cel al sănății publice, educației și a salariilor.

Reprezentanta Partidului Reformei a declarat pentru presă că formațiunea ce o reprezintă ea, se completează minunat cu Partidul Centriștilor, dar totodată, au nevoie de ideile și suportul celorlalte două partide pentru a îmbunătăți situația din țară. Aceștia explică potențiala alianță majoritară necesară ca cât mai mulți estonieni să fie reprezentați în Guvern.

Totodată, în Republica Moldova, alegerile au avut loc în data de 24 februarie, iar singurul partid care a făcut un pas înainte, pentru a forma o potențială coaliție de guvernare este Partidul Democrat din Moldova, care a trimis scrisori de invitații la negocieri liderilor blocului ACUM, scrisori care până acum sunt fără răspuns.

Total
0
Shares
Total
0
Share