Externe

Există o țară care nu duce lipsă de echipament medical și de protecție în lupta cu COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Finlanda, spre deosebire de celelalte ţări afectate de pandemia de COVID-19, nu duce lipsă de echipament medical şi de protecţie. Acest lucru se datorează stocului realizat în perioada Războiului Rece, scrie The New York Times.

După al Doilea Război Mondial, naţiunile nordice au început să îşi facă stocuri de resurse şi echipamente medicale. Zeci de anii Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniţie, echipamente medicale şi militare, combustibil şi alimente.

Dintre aceste ţări, doar Finlanda a continuat, însă, să se îngrijească şi să alimenteze stocurile după ce Războiul Rece s-a încheiat, scrie Mediafax. De aceea, în prezent, Finlanda are la dispoziţie un stoc demn de invidiat de echipament medical şi de supravieţuire.

În momentul în care noul coronavirus a ajuns în ţară, guvernul finlandez a accesat stocurile de urgenţă pentru prima dată după l Doilea Război Mondial.

„Finlanda a fost întotdeauna gata pentru o catastrofă majoră sau un nou război mondial”, a spus Magnus Hakenstad, un cercetător de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, citat de NYT.

Deşi an de an Finlanda s-a clasat în top pe lista celor mai fericite naţiuni, localizarea pe hartă şi conflictele istorice au învăţat ţara de 5,5 milioane de locutori că trebuie să fie pregătită pentru ce este mai grav, a explicat Tomi Lounema, directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Furnizarea Materialelor de Urgenţă din Finlanda.

„Este în ADN-ul poporului finlandez să fie pregătit”, a spus Lounema, referindu-se la apropierea ţării sale de Rusia.

În ceea ce priveşte stocul de provizii, există puţine informaţii disponibile publicului şi nu se ştie câte măşti sau echipamente are ţara în stoc.

Dar autorităţile au confirmat că stocurile sunt păstrate într-o reţea de locaţii răspândite în toată ţara, ceea ce face mult mai simplă distribuirea lor către unităţile medicale.

În Finlanda au fost înregistrate până luni seara 2176 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 27 şi-au pierdut viaţa.

Sursa: digi24.ro

Citește și: CORONAVIRUS // În Germania numărul deceselor a crescut cu 173 în ultimele 24 de ore

loading...

Comments are closed.