Editoriale

Expert despre vizita lui Popescu la Moscova: vizita a fost inutila pentru Moldova!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Dumitru Minzarari: Inca o lectie serioasa de politica externa si strategie, pe care Lavrov le-a dat-o guvernantilor de la Chisinau, si care sper ca va fi insusita. El practic i-a raspuns ministrului Popescu ca Rusia nu are de gand sa isi scoata fortele militare din Moldova – adica a refuzat cerintei legitime a guvernului de la Chisinau. Deci lectia data de Lavrov are urmatoarele componente:

1. Este gresit sa crezi ca poti merge de 10 ori la Moscova, asigura Rusia de prietenie, si sa astepti ca Rusia isi va schimba calculele si interesele fata de regiunea transnistreana. Aceste calcule trebuie schimbate de acasa, prin actiuni care ridica costurile Rusiei pentru continuarea sustinereii proxi-ului sau la Tiraspol. Astfel de actiuni vor intari pozitia de negociere a RM, si atunci vom putea observa si schimbari in pozitia rusa.

2. Este gresit sa fracturezi eforturile de politica externa in felul cum s-a facut: Dodon a mers la Moscova si a facut anumite aranjamente, favorizandu-i partidul sau, PSRM, iar apoi a trimis la Moscova si pe ministrul de externe. Pentru ce? Ministrul de externe Popescu a mers la Moscova pe o agenda pregatita si inteleasa intre Dodon si rusi, pe cand acesta ar fi trebuit sa pregateasca si consolideze agenda sa.

3. Datorita inutilitatii acestei vizite – Rusia a reiterat cerintele sale anterioare, care au scop satelizarea Moldovei – apare intrebarea de ce totusi rusii i-au cerut lui Dodon sa trimita ministrul de externe la Moscova? Cel mai probabil, rusii au nevoie de aceasta pentru a demonstra ceva occidentalilor.

4. Initiativele ruse prezentate ca „distrugerea unor munitii la Cobasna” este doar un pretext, un paravan de fum pentru a ascunde actiunile ruse de intarire a prezentei sale militare in Transnistria. La fel, aceasta se va folosi sa inchida gura criticilor, spunandu-le ca „iata, am distrus ce era vechi, ce mai doriti?”

5. Inca un punct de clarificare – vizita a fost inutila pentru Moldova, caci pentru Rusia a avut foloase, inclusiv legitimizarea de catre guvernare a actiunilor cu iz geopolitic (dar nu economic, cum se pretinde) pregatite de Dodon si rusi la sfarsitul lunii.

Guvernul trebuie sa exploreze subiectul Cobasnei, pentru promovarea conditiilor care i-ar forta pe rusi sa plece. Acestea ar include
(i) inspectarea internationala a munitiilor la Cobasna, de comun cu OSCE si ICRC avand specialisti care nu sunt de nationalitate rusa;
(ii) reiterarea propunerii de distrugere a muntiilor dupa initiativa anterioara, creata in cadrul OSCE, la standarde internationale care sunt mult mai calitative ca cele rusesti. Nu exista nici un motiv obiectiv in suportul cerintei lui Lavrov ca munitiile sa fie distruse dupa standarde ruse – e un pretext pentru a permite rusilor sa blocheze implicarea internationala;
(iii) interzicerea oricaror transferuri de echipament, experti si altele intre Rusia si regiunea transnistreana, inclusiv rotatia asa-numitor pacificatori, pana nu se inspecteaza depozitul si nu sunt casate TOATE munitiile iar depozitul inchis; si nu doar „cele expirate” cum spune Lavrov.

Ar mai fi niste conditii pentru a scapa de capcana rusa. Cu o alta ocazie.

autor: Dumitru Minzarari 

loading...

Comments are closed.