Expert IDIS Viitorul: Povara Fiscală pentru o familie din 3 persoane în 2019 s-a majorat cu 9 mii de lei față de anul 2018

impozite mai mari, taxe mai mari, impozite mai mari pentru familii, Guvernul Sandu, Maia Sandu, ACUM, PSRM, aNDREI Nastase, PAS, PLATFORMA da, ppda, Dodon, alianta Kozak, IDIS Viitorul
 

Impozitele și taxele plătite în mediu de o familie din Moldova formată din 3 persoane în 2019 a atins nivelul de 69,1 mii lei pe an. Această sumă este cu 9 mii de lei mai mare decât anul trecut și de 2 ori mai mare decât acum 6 ani în urmă.

Povara fiscală este dominată de Impozitele pe Consum formate din TVA&Accize, ele constituie în mediu 32,7 mii lei per familie. Apoi urmează impozitele pe salarii, de 26,9 mii lei și se formează din impozitul pe venit, asigurări sociale și asigurările medicale.
În final cea mai mică povară este legată de activitățile economice ale moldovenilor inclusiv impozitul pe proprietate, care nu l-am atribuit la consum. În total povara fiscală per familie este de 9,5 mii lei anual.

Deci din 69,1 mii lei plăți anuale ale unei familii din Moldova, 59,6 mii lei sau 86% sunt impozitele și taxele generate de consum. Iar din activitățile economice Moldovenii contribuie la formarea Bugetului Public Național în proporție de 14% sau 9,5 mii lei anual.

Total
0
Shares
Total
0
Share