Expert IDIS „VIITORUL”: Punctajul oferit de membrul comisiei înaintat de PSRM nu a influențat rezultatul final

Veaceslav Ioniță, Igor Munteanu, IDIS „VIITORUL”

Într-un articol de blog, expertul IDIS „VIITORUL” Veaceslav Ioniță, a demonstrat prin calcule pur matematice că membrii comisiei s-au expus extrem de clar care sunt favoriții lor și că s-ar obține același rezultat indiferent de modul cum se examinează punctajele oferite de fiecare membru luat în parte.

Fostul deputat PLDM, Veaceslav Ioniță, spune că  personal nu-i prea plac „concursurile pentru funcțiile despre care toată lumea știe că sunt politice”. Acesta le consideră „o ipocrizie” .

Totuși fiindcă sa decis organizarea lui și acum toată lumea discută rezultatele am hotărât să să analizez rezultatul concursului din punct de vedere a unui economist.

181107_Procuror_01

1. Dacă luăm după media obținută avem patru lideri clari punctajul cărora este mult mai mare decât a următorilor 4 concurenți. Media lor este de 78 puncte comparativ cu 63 puncte a următorilor 4 concurenți. Deci comisia foarte clar și-a definit favoriții.
2. Dar în spațiul public s-a lansat idea că un membru al comisiei a oferit punctaje care se deosebeau radical de punctajele oferite de restul membrilor comisiei. Asta poate fi ușor demonstrat. Din analiză așa și reiese. Un membru al comisiei așa și a procedat. A defavorizat foarte clar doi candidați pe Vladislav Gribincea și Ștefan Gligor. Dar dacă se dorește minimizarea influenței punctelor oferite de un astfel de membru asupra rezultatului final este suficient să se utilizeze nu media simplă, dar mediana. Mediana pentru cei care au uitat cursul de matematică de la facultate, permite eliminarea valorilor extreme. Dar chiar dacă utilizăm acest instrument câștigători sunt tot aceleași patru persoane. Unica diferență este că următorul este mult mai aproape de primii 4. Această denotă faptul că cineva a ”jucat” contra candidatului nr.5, dar el oricum rămâne candidatul nr.5. Adică preferințele comisiei de concurs sunt foarte clar exprimate.
3. Iar pentru a demonstra acest fapt am analizat rezultatele concursului din punct de vedere a preferințelor individuale ale fiecărui membru al comisiei. Adică care sunt primii 4 favoriți a fiecărui membru a comisiei luat în parte. După cum observați obținem același rezultat. Atrageți atenția că primii 4 favoriți sunt de fapt exact favoriții expertului străin.”

181107_Procuror_02

Ioniță susuține că „membrii comisiei s-au expus extrem de clar care sunt favoriții lor și obținem același rezultat indiferent de modul cum examinăm punctajele oferite de fiecare membru luat în parte.”

Problema nu este în cum a lucrat comisia, dar cui trebuie în genere așa comisii.” a conchis Expertul IDIS „VIITORUL”.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share