Politică

Expert: Se va ajunge la un consens pentru formarea coaliției de guvernare și nu va fi nevoie de anticipate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Jurnalistul Valeriu Reniță este convins că se va ajunge la un consens în ceea ce privește formarea noului guvern și nu se va ajunge la alegeri anticipate. În opinia lui, în fiecare dintre partidele care au acces în Parlament sunt oameni rezonabili, care se gândesc la binele țării și în această situație trebuie să învingă interesul național care este să nu fie lungită prea mult formarea unei majorități parlamentare, transmite IPN.

„Dacă ACUM nu vrea să vorbească despre o alianță nici cu socialiștii, nici cu democrații, rămâne ca Partidul Democrat să încerce o alianță cu Partidul Socialiștilor. De dorit ca aceasta să fie apreciată în limitele legalității. Mulți cetățeni, probabil, nu s-ar teme de o asemenea alianță”, a menționat jurnalistul.

Comentatorul politic Vlad Țurcanu consideră că discuțiile care au avut loc la Președinție pot servi drept un scenariu de formare a viitoarei coaliții – între PSRM și PDM. De asemenea, Vlad Țurcanu spune că dacă Republica Moldova este dependentă de finanțările din Vest, de piața europeană de desfacere, atunci nicio formațiune, nici chiar cea a PSRM, nu se poate delimita de o asemenea cooperare pe dimensiunea europeană. „De aceea se întârzie momentul formării coaliției, pentru că se identifică un compromis care să nu producă prea multe daune socialiștilor”, spune Vlad Țurcanu. În opinia lui, există o mică șansă ca PSRM să urmeze îndemnul blocului ACUM la discuții, deși mai curând socialiștii sunt mai apropiați ca fel de a fi de democrați.

Juristul Pavel Midrigan este de părere că discuțiile care au avut loc la Președinție între șeful statului și Partidul Socialiștilor cu Partidul Democrat nu au dat rezultate. În opinia lui, blocul ACUM vrea să-i „pună într-o oală” pe PDM și PSRM ceea ce nu va reuși pentru că democrații nu vor să piardă „aura integrării europene”. Totodată, juristul spune că și factorul extern are o mare importanță pe scena politică din Republica Moldova în situația actuală.

loading...

Comments are closed.