Alte știri

Experții americani au avertizat încă de acum 15 ani că urmează o pandemie. Cât va mai dura

Pinterest LinkedIn Tumblr

SARS-CoV-2 este un virus nou, dar amenințarea unei pandemii nu este nouă.

Ani la rând, experții au avertizat autoritățile americane că Statele Unite trebuie să se pregătească pentru așa ceva.

Acum lansează noi semnale de alarmă şi spun că pandemia de COVID-19 este departe de final.

Experții au prezis o pandemie încă de acum 15 ani

Predicția cercetătorilor era limpede încă de acum 15 ani:

„Suntem într-un moment critic. S-a cam epuizat timpul pe care îl aveam să ne pregătim de următoarea pandemie. Trebuie să acționăm acum ferm și cu obiective clare”.

Așa suna avertismentul lansat încă din 2005 de doctorul Michael Osterholm, un reputat epidemiolog american, într-un articol publicat în revista Foreign Affairs.

Dr. Michael Osterholm, Center for Infectious Disease Research and Policy: „Toată lumea l-a ignorat. Inclusiv cei din presă și din sectorul privat. Pentru că pur și simplu nu au crezut că un agent infecțios ne poate face atât de mult rău.”

Doctorul Osterholm nu era o voce singulară. Un alt expert în maladii infecțioase declara următoarele în 2006:

Dr. Larry Brilliant, Epidemiolog: „Lumea așa cum o cunoaștem nu va mai exista. Zborurile nu vor mai fi la fel. Te-ai mai urca într-un avion cu 250 de oameni care tușesc și strănută, când știi că unul dintre ei ar putea avea o boală care te poate ucide?”

Doctorul Brilliant a descris o imagine atât de veridică a pericolului, încât s-a numărat printre experții consultați de realizatorii filmului “Contagion”, în 2011.

Statele Unite erau pregătite, într-o perioadă, de o pandemie

Într-o perioadă, Statele Unite au fost mai bine pregătite pentru un asemenea scenariu. Însă…

Dr. Larry Brilliant, Epidemiolog: „Cred că, nesocotind știința, am pierdut controlul asupra situației. Oricine privea cadența virusurilor, a epidemiilor precedente, n-ar fi neglijat pregătirea pentru o pandemie în felul în care s-a întamplat în SUA.”

Au avut prioritate alte crize. În 2015, fondatorul Microsoft, filantropul Bill Gates, a semnat în „The New York Times” un articol în care compara pregătirea americanilor pentru o pandemie cu „înarmarea cu un cuțit într-o luptă cu bazooka”.

Experții au cerut măsuri încă de la începutul epidemiei din China

Chiar la începutul acestui an, în ianuarie, când noul coronavirus abia începuse să facă victime în China, epidemiologul Luciana Borio a publicat în The Wall Street Journal un editorial, în care cerea imperativ măsuri ferme pentru limitarea răspândirii virusului.

Dr. Luciana Borio, fost director NSC Medical and Biodefense Preparedness:Am simțit că în acel punct pandemia era inevitabilă. Dar tot ar fi putut fi luate niște măsuri mai devreme care să limiteze impactul.”

Acum, experții se tem că nici americanii de rând, nici liderii lor, nu iau în serios următoarele etape ale crizei.

Dr. Michael Osterholm, Center for Infectious Disease Research and Policy: „Mulți cred că tot ce avem de făcut este să trecem de acest vârf acum. Să intrăm în vară și gata pandemia! Realitatea este că suntem abia la începutul pandemiei.”

Dr. Larry Brilliant/Epidemiolog: „Îmi fac griji că, atunci când va exista în sfârșit un ser de imunizare, programul de vaccinare va fi prea lent, nu vom avea finanțare și va dura ani la rând, iar virusul va apuca să se ascundă pe undeva și apoi să reapară în New York sau Chicago.”

Lumea are nevoie de lideri capabili să-i îndrume și să-i protejeze pe oameni de-a lungul pandemiei, care ar putea dura încă 12 până la 18 luni, crede doctorul Michael Osterholm.

loading...

Comments are closed.