Alte știri

Experții Bibliotecii Naționale au demarat procesul de restabilire a colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, însoțit de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a întreprins astăzi, 2 octombrie, o vizită de lucru în incinta spațiilor Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, acolo unde este depozitată la moment colecția de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, salvată urmare a incendiului devastator din data de 24 septembrie.

Oficialii au discutat cu directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei; directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol și directorul artistic al Filarmonicii Naționale, Marian Stârcea, despre procesul de restabilire a colecției de documente distruse din cauza incendiului și necesitatea păstrării și conservării patrimoniului național muzical.

Directorul Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol a menționat că a luat legătura cu colegii din România, care și-au manifestat deschiderea de a oferi copia partiturilor muzicale pe care le dețin în cadrul bibliotecilor lor. De asemenea, Orchestra Națională Simfonică a IPNA Teleradio-Moldova, condusă de Gheorghe Mustea și Sala cu Orgă vor contribui la restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale.

Elena Pintilei, directorul BNRM a subliniat că angajații bibliotecii întreprind la moment lucrări de aerisire și uscare a partiturilor recuperate. „Cu ajutorul tehnologiilor vom digitaliza colecția de documente existente. Totodată, vom pune la dispoziția artiștilor notele, partiturile, dar și publicațiile muzicale existente în colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova”.

În context, ministrul Igor Șarov a solicitat crearea unui grup de lucru responsabil de restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Biblioteca Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930, iar colecțiile sale întruneau zeci de mii de materiale orchestrale.

Citește și: După aproape 24 de ore, pompierii anunță că au reușit să lichideze incendiul de la Filarmonica Națională

loading...

Comments are closed.