Expiră acordul negociat de Turcia și ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ultima navă a părăsit portul Odesa

 

Astăzi expiră acordul negociat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ultima navă a părăsit portul Odesa duminica dimineața. Deocamdată, părțile implicate în rezolvarea acestei probleme, ONU și Turcia, nu au făcut vreo declarație privind soarta acestui document, scrie Radiomoldova.md

Un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aștepta un răspuns din partea președintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

Zilele trecute, Antonio Guterres i-ar fi propus Kremlinului să prelungească acordul de cereale, în schimbul conectării unei filiale a Băncii Agricole a Rusiei la sistemul SWIFT, transmite Reuters, citând trei surse. Potrivit jurnaliștilor britanici, reconectarea Rosselkhozbank la rețeaua internațională de plăți SWIFT reprezintă condiția-cheie a Rusiei pentru prelungirea acordului de cereale.

Moscova a declarat până acum că refuză să mai facă acest lucru până nu primește ceva la schimb: mai exact ridicarea parțială a sancțiunilor internaționale și permiterea exporturilor de îngrășăminte din Rusia.

Pe de altă parte, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Putin e „de acord” să prelungească acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră.

„Ne pregătim să-l primim pe Putin în august și suntem de acord cu extinderea coridorului cerealelor în Marea Neagră, care îi permite Ucrainei să-și exporte producția”, a declarat recent Erdogan.

Luni,17 iulie, expiră acordul dintre Rusia și Ucraina ce permite exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră. Înțelegerea mediată de Turcia și ONU de anul trecut a fost deja prelungită de patru ori.

Total
0
Shares
Total
0
Share