Potrivit unui raport al Comisiei Europene, în perioada ianuarie – aprilie 2025, exporturile de cereale ale Uniunii Europene au scăzut cu 37%, echivalentul a 466 de milioane de euro (533,5 milioane de dolari), comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Principalul motiv este reducerea livrărilor de grâu și porumb.
Scăderi s-au înregistrat și în alte categorii: semințele oleaginoase și leguminoase au înregistrat un declin de 52 de milioane de euro (22%), iar uleiurile vegetale au pierdut 40 de milioane de euro (17%).
Cu toate acestea, exporturile totale de produse agroalimentare ale UE au crescut cu 4%, atingând 19 miliarde de euro în primele patru luni ale anului.
Marea Britanie a devenit principalul importator de produse agroalimentare europene, urmată de SUA și Elveția, care se axează pe importuri de produse lactate, carne și alimente procesate.
Comisia Europeană și analiștii de piață subliniază reziliența sectorului agricol european, în ciuda provocărilor globale, estimând că UE va continua diversificarea piețelor, modernizarea logisticii și digitalizarea producției agricole.