Fadei Nagacevschi, despre concursul pentru funcția de judecător CC, eșuat: ”O rușine atât pe plan intern, cât și pe plan extern”

„Acest eșec confirmă aroganța și nimicnicia actualei guvernări”, astfel a comentat fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, eșuarea concursului pentru selectarea unui judecător la Curtea Constituțională (CC), demarat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scrie Realitatea.md

Într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, fostul ministru scrie că eșecul repetat al concursului, modul de desfășurare al acestuia, reprezintă o rușine pentru guvernarea din Republica Moldova atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

„Acest eșec confirmă aroganța și nimicnicia actualei guvernări care a demonstrat incapacitatea de a organiza un concurs veritabil, în condiții de transparență maximă și credibil pentru societate; a tolerat participarea la concurs a unor persoane compromise iremediabil, guvernarea fiind tentată chiar să promoveze o persoană compromisă la funcția de judecător al CC cu titlu de mulțumire pentru loialitatea manifestată în raport cu puterea; a compromis încrederea profesioniștilor compatibili cu funcția de judecător al CC că se face un concurs pe bune, fapt ce a favorizat neparticiparea lor la concurs”, scrie Nagacevschi.

Între timp, fostul ministru mai scrie că

„Este regretabil că s-a acceptat desfășurarea concursului pentru selectarea celui de-al 6-lea judecător al CC în condițiile în care guvernarea până în prezent nu a acționat în vederea completării CSM conform prevederilor Constituției până la 12 membri. Or, anume din cauza guvernării avem până în prezent un CSM cu o componență redusă de doar 6 membri din 12, fapt ce afectează grav legitimitatea acestui organ important în sistemul de stat. Stimată guvernare, completați CSM-ul conform Constituției! Este o urgență!”, a conchis acesta.

Joi, 22 iunie, plenul Consiliului Superior al Magistratului (CSM) a anunțat că a eșuat concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Constituțională (CC). Niciunul dintre cei 11 candidați nu au acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi desemnați în calitate de judecător la Înalta Curte, din partea CSM.

Concursul de la CC a eșuat pentru a doua oară. 11 candidați au depus cereri de participare, printre care: Teodor Cârnaț, profesor universitar și jurist, care anterior a mai candidat pentru aceeași funcție, Nina Cernat, președinta interimară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Tatiana Răducanu, fost judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și judecătorul Gheorghe Balan, fost șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP).

 

Total
0
Shares
Total
0
Share