Externe

Fake News: Televiziunile din Rusia folosesc cadre din filme, drept dovadă a înscenării atacurilor chimice din Siria

Pinterest LinkedIn Tumblr

Canalele televiziunilor de stat din Rusia – „Pervîi“ și „Rossia 1“ – au folosit cadre dintr-un film artistic realizat de regizorul sirian Humam Husari în 2016, în calitate de dovezi că atacul chimic din orasul sirian Douma a fost o înscenare a occidentalilor, potrivit postului tv independent „Dojdi”.

În imaginile video prezentate în emisiunile de știri de pe cele doua canale tv, telespectatorii au putut vedea oameni care se prefăceau morți, întinși pe stradă, iar alături de ei câțiva cameramani. În unele cadre actorii zâmbeau, evident savurând întregul proces. În același timp, comentatorul tv nu a spus niciun cuvânt despre originea imaginilor.

Mai mult, pe postul „Pervîi“, imaginile video erau însoțite de următoarele cuvinte ale comentatorului: „Politicienii occidentali și mass-media ignore dovezile clare că nu a existat niciun atac chimic în orașul sirian Douma. Anterior, au apărut martori oculari care spun că înregistrările video realizate de rebeli în spital au fost înscenate”.

Aceleași înregistrări au fost prezentate și în emisiunea „Vesti nedeli” cu Dmitri Kiseliov pe 22 aprilie. Autorul emisiunii l-a intervievat chiar pe un Fares Muhammad Mayas, despre care a spus ca a fost unul dintre cameramani. Acesta ar fi spus: „Am filmat inclusiv copiii din cartier, care erau împrăștiati peste tot. Care în mașini, care lângă mașini sau sub mașini. Toți ei chipurile erau morți. Fețele lor erau galbene ….“

Cu câteva zile în urmă, președintele rus, Vladimir Putin, comentând loviturile aeriene ale coaliției occidentale în Siria, a declarat că atacul chimic în Douma a fost pus în scenă de către Statele Unite pentru a obține un pretext de a ataca.

„Experții militari ruși au vizitat locul presupusului incident, nu au găsit nicio urmă de clor sau alte substanțe toxice. Nici un localnic nu a confirmat faptul atacului chimic“ – a spus liderul rus.

loading...

Comments are closed.