Alte știri

Fără salarii de Anul Nou pentru al șaselea an consecutiv. Angajații de la „Căile Ferate ale Moldovei” nu și-au primit salariile de trei luni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Angajații întreprinderii de stat „Căile Ferate ale Moldovei” nu și-au primit salariul de mai mult de trei luni. În unele zone, muncitorii feroviari au protestat, dar nu și-au primit banii. Datoria întreprinderii de stat către angajații săi depășește 60 de milioane de lei, transmite Telegraph.md, cu referire la Newsmaker.md

La sfârșitul lunii decembrie, muncitorii întreprinderii de stat „Căile Ferate ale Moldovei” au început să protesteze după ce nu și-au primit salariile timp de câteva luni și nu ar avea din ce să trăiască.

După cum a declarat președintele sindicatului muncitorilor feroviari Ion Zaporozhan, întreprinderea de stat nu are bani pentru salarii, din cauza datoriei la bugetul de stat. Aproape șapte mii de angajați ai întreprinderii din întreaga republică nu au primit salariu din septembrie 2020. Suma totală datorată angajaților este de peste 60 de milioane de lei.

Din cauza pandemiei, volumul transportului de pasageri și mărfuri a scăzut, nu sunt suficienți bani. Serviciul fiscal a făcut concesii pentru „Calea Ferată” – în iulie, august și septembrie i s-a permis să nu se transfere impozite și beneficii sociale. Dar situația cu transportul feroviar nu s-a îmbunătățit, din această cauză s-a format o datorie mare la bugetul de stat, Serviciul Fiscal a arestat conturile companiei și a confiscat fonduri pentru acoperirea datoriilor. Toți banii care se duc în conturile Mașinilor Feroviare sunt preluați de autoritatea fiscală”, a explicat președintele sindicatului.

Potrivit acestuia, ultima dată când muncitorii și-au primit salariile a fost în septembrie, iar muncitorii feroviari au rămas fără bani pentru sărbătorile de Anul Nou, iar acest lucru se întâmplă pentru al șaselea an consecutiv. De asemenea, lucrătorii nu sunt plătiți pentru perioadele de nefuncționare tehnică și plata asistenței materiale a fost suspendată. Guvernul, potrivit lui Zaporozhan, a promis de mai multe ori conducerea „Căii Ferate” să ajute la plata salariilor, însă compania nu a așteptat ajutor.

Serviciul Fiscal a declarat că întreprinderea de stat a Căilor Ferate din Moldova a acumulat o datorie la bugetul de stat în valoare de peste 23,5 milioane de lei. Datoria, așa cum se specifică în biroul fiscal, a fost formată din cauza faptului că întreprinderea nu a plătit impozite în octombrie și noiembrie 2020.

Pentru a acoperi datoria, Serviciul Fiscal a blocat unele conturi ale Ministerului Căilor Ferate și a acoperit parțial datoria companiei față de buget, a declarat Serviciul Fiscal. În același timp, au negat cuvintele lui Zaporozhan conform cărora conturile companiei ar fi fost confiscate. După cum a fost subliniat în biroul fiscal, conturile companiei au fost blocate doar 24 de ore, astfel încât Compania Feroviară a avut ocazia să folosească fondurile rămase în conturi.

Citește și: Provocările dezvoltării domeniilor cercetării și inovării din Republica Moldova, pe agenda Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

loading...

Comments are closed.