Alte știri

FBI avertizează că susținătorii lui Trump pun la cale noi proteste armate în toate cele 50 de capitale de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un nou buletin FBI avertizează că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” la Capitoliul SUA și la toate celelalte capitolii din țară. Protestele ar urma să aibă loc zilele următoare, în perioada rămasă până la ziua în care președintele ales, Joe Biden, va fi învestit în funcție, transmite Telegraph.md, cu referire la Digi24.ro

Protestele „sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat, din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și la Capitoliul SUA, din 17 ianuarie până în 20 ianuarie”, se arată într-un buletin emis de FBI, care a ajuns prima dată în posesia jurnalistului Aaron Katersky, transmite Business Insider.

Protestele „sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat, din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și la Capitoliul SUA, din 17 ianuarie până în 20 ianuarie”, se arată într-un buletin emis de FBI, care a ajuns prima dată în posesia jurnalistului Aaron Katersky.

Katersky a scris într-o postare pe Twitter că, potrivit buletinului, un grup de oameni dorește „asaltarea” tribunalelor și a clădirilor locale, de stat și federale, dacă Trump este eliminat din funcție înainte de Ziua Inaugurării. De asemenea, și FBI a spus că „a primit informații despre un grup armat identificat care intenționează să călătorească la Washington, DC pe 16 ianuarie”, precizează DIGI24.

Grupul a „avertizat că, dacă Congresul încearcă să îl elimine pe POTUS (eng. President of the United States – Președintele Statelor Unite ale Americii) prin intermediul celui de-al 25-lea amendament, va avea loc o revoltă uriașă”, a mai scris Katersky.

În realitate, înlăturarea președintelui prin intermediul celui de-al 25-lea amendament este declanșată atunci când majoritatea cabinetului și vicepreședintele stabilesc că nu mai este apt să rămână în funcție.

După ce a incitat revolta de la Capitoliul SUA, care a dus la moartea a cinci persoane, Trump a revenit pe Twitter în urma unei interdicții temporare și și-a lăudat susținătorii, pe cei 75 de milioane de „mari patrioți americani” care l-au votat și a spus despre aceștia că vor avea „o voce puternică mult timp de acolo încolo. Nu vor fi nerespectați sau tratați nedrept în niciun fel sau formă”.

Într-un tweet postat ulterior, Donald Trump a spus că nu va participa la inaugurarea președintelui ales Joe Biden pe 20 ianuarie. Platforma Twitter a afirmat că postarea „poate servi și ca încurajare pentru cei care ar putea considera că inaugurarea ar fi o țintă „sigură” pentru actele violente, întrucât el nu va participa”.

La două zile după asaltul de la Capitoliul SUA, Twitter, Facebook și Instagram i-au blocat accesul lui Donald Trump.

Pentagonul a declarat luni că ar putea revizui trupele programate să fie dislocate la inaugurarea lui Biden pentru a se asigura că nu au legături cu teroriștii interni. Și șeful Gărzii Naționale a spus că cel puțin 15.000 de gardieni vor fi trimiși la Washington, DC, până sâmbătă pentru a sprijini forțele locale în ziua Inaugurării.

Revolta de săptămâna trecută a provocat valuri de șoc în țară, în timp ce susținătorii lui Trump au intrat cu forța în Capitoliul SUA. În urma asaltului au murit cinci persoane, inclusiv un ofițer de poliție, în vârstă de 42 de ani, după ce trumpiștii l-au bătut cu un extinctor.

Imaginile și rapoartele mass-media care au apărut după revoltă arată că situația ar fi putut fi și mai violentă dacă vicepreședintele Mike Pence și parlamentarii nu ar fi fost evacuați la timp.

În urma insurecției, 52 de persoane au fost arestate, patru dintre ele pentru posesie ilegală de arme. Autoritățile au găsit, de asemenea, bombe la sediul Partidului Democrat și la sediul Partidului Republican.

Citește și: Publicul nu va avea acces la Capitoliu în timpul învestirii lui Joe Biden

loading...

Comments are closed.