Federația Rusă expulzează doi diplomaţi ai SUA, pentru că ar fi implicați într-un scandal de spionaj

Rusia a anunţat că va expulza doi diplomaţi americani. Aceștia ar fi acuzaţi că au servit drept agenţi de „legătură” pentru un fost angajat rus arestat mai devreme în acest an şi suspectat că ar fi transmis SUA informaţii despre conflictul în Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit Ministerului rus de Externe, cei doi diplomaţi declaraţi „persona non grata” sunt secretarul I şi secretarul II ai ambasadei americane la Moscova, Jeffrey Silin şi David Bernstein.

MAE rus a precizat într-un comunicat că a convocat-o pe ambasadoarea americană Lynne Tracy şi i-a pus în vedere că cei doi trebuie să părăsească Rusia în termen de şapte zile.

„Persoanele menţionate au desfăşurat o activitate ilegală, menţinând contactul cu cetăţeanul rus R. Şonov, acuzat de cooperare confidenţială cu un stat străin”, a precizat ministerul.

Robert Şonov, cetăţean rus, a fost angajat al Consulatului General al SUA în oraşul Vladivostok, în estul Rusiei, timp de peste 25 de ani, până când Rusia a ordonat, în 2021, concedierea personalului local al misiunii americane.

SUA au acuzat în august Moscova că a încercat să intimideze şi să hărţuiască angajaţi ai Statelor Unite, după ce presa de stat rusă raportase că Şonov a fost acuzat de serviciile de securitate de colectarea de informaţii despre războiul din Ucraina şi alte teme pentru Washington.

Total
0
Shares
Total
0
Share