Politic

Federica Mogherini: Uniunea Europeană va continua să susțină Republica Moldova în implementarea reformelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Uniunea Europeană rămâne un partener puternic şi un prieten pentru Republica Moldova în procesul de implementare a Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb. Despre acest lucru a anunţat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, în cadrul declaraţiilor de presă.

Mogherini a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru evoluţiile pozitive în conflictul transnistrean, dar şi pentru eforturile guvernului de a elabora politic pentru a integra persoanele care aparţin minorităţilor naţionale, informează Publika.md.

Totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate a apreciat alinierea ţării noastre la deciziile de politică externă a UE.

Totuşi, Federica Mogherini a declarat că anumite domenii necesită mai multă atenţie şi muncă, în special Republica Moldova trebuie să se concentreze pe implementarea reformelor în sectoare cheie: justiţie, presă, energie şi mediul de afaceri.

Acordul de asociere şi Acordul de Liber Schimb sunt în interesul şi în avantajul cetăţenilor moldoveni şi al cetăţenilor europeni. Acesta este motivul pentru care trebuie să lucrăm împreună pentru a ne asigura că toate părţile acestor acorduri şi toate angajamentele sunt respectate.

Am discutat multe subiecte, în special cum pot fi îmbunătăţile legăturile economice, cum poate să crească volumul schimburilor comerciale pentru a crea noi locuri de muncă, cum poate creşte democraţia şi cum se pot sprijini drepturile omului şi statul de drept.

Pentru a ne bucura de toate avantajele Acordului de Asociere, acesta trebuie implementat pe deplin. Domnul prim-ministrul şi miniştri au discutat împreună cu noi ce poate fi făcut în acest sens şi cum poate UE să susţină acest proces în termeni foarte concreţi. Am avut discuţii semnificative în ceea ce priveşte statiul de reforme în domenii cheie.

Este esenţial pentru Republica Moldova să se concentreze pe implementarea în sectoare cheie: justiţie, presă, energie, mediul de afaceri, cu înţelegerea că toate reformele trebuie să fie consecvente şi să se bazeze pe continuarea luptei împotriva corupţiei şi supremaţiei legii.

Acestea include şi ancheta fraudei bancare care ne aşteptăm să fie finalizată fără întârziere. Ancheta trebuie să fie detaliată, imparţială şi completă pentru a recupera fondurile evazionate şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili indiferent de afilierea politică. Am cerut de mulţi ani acest lucru şi ne aşteptăm ca acum acest lucru să se întâmple, deoarece situaţia actuală este foarte greu de înţeles.

La mijloc este credibilitatea reformelor anticorupţie din Republica Moldova precum şi credibilitatea în faţa cetăţenilor europeni, în faţa cetăţenilor moldoveni, care nu trebuie să sufere costul acestor fraude.

Robusteţea este un domeniu cheie în relaţia noastră cu partenerii estici şi Moldova nu reprezintă o excepţie. Un stat robust înseamnă un stat în care toată societatea se bazează pe democraţie.

Am discutat şi chestiuni politice, în special sistemul electoral. Poziţia UE pe acest subiect este bine cunoscută: alegeri transparente bazate pe incluziune la nivel central şi local sunt extrem de importante, orice modificare în sistemul electoral trebuie să se bazeze pe un consens larg între partidele politice în urma unor consultări reale a societăţii civile şi în conformitate cu recomandările partenerilor internaţionali, în special Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia şi Biroul de Asociere pentru instituţii democratice şi drepturile omului.

Vom urmări cu atenţie consecinţele noului cod electoral pentru a garanta democraţia multi-partidă în următoarele două luni.

Am discutat şi despre eforturile guvernului moldovean de a elabora politici pentru a integra persoanele care aparţin minorităţilor naţionale şi pentru a dialoga cu toate părţile ţării şi cu diferite sectoare ale societăţii

Referitor la conflictul transnistrean, ultimele evoluţii pozitive vor permite ca populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului obţină avantaje semnificative. UE susţine găsirea unor soluţii paşnice la conflictul transnistrean în contextul formatului 5+2.[…] Susţinem eforturile preşedinţiei italiene în acest sens.

Cooperarea continuă în multe alte sectore cum ar fi cadrul stabilit de Parteneriatul Estic şi aş vrea să-i mulţumesc dnului prim-ministru pentru contribuţia pozitivă pe care el personal a avut-o la summitul pentru Parteneriatul Estic la Bruxelles în toamnă, referitor la chestiunile internaţionale aş vrea să menţionez alinierea la deciziile de politică externă a UE care este foarte apreciată.

Subliniez încă odată cât de important este ca Republica Moldova să respecte angajamentele din Acordul de Asociere şi cel de Liber schimb şi implementarea acestora. Ca întotdeauna, puteţi să vă bazaţi pe noi, pe UE. Vom fi acolo un partener puternic şi un prieten care va sprijini şi va însoţi Republica Moldova în acest proces” – a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini.

Amintim că în aceste zile are loc cea de-a patra reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană, unde participă şi premierul Pavel Filip.

La eveniment sunt discutate reformele din domeniile justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri și dezvoltarea societății civile.

Cu o zi înainte de plecare, într-un interviu acordat pentru tribuna.md, premierul a declarat că partenerii de la Bruxelles pot chema la responsabilitate partidele pro-europene și pot media un acord politic între acestea, după alegerile parlamentare din toamna acestui an.

Premierul a mai spus că la Bruxelles va fi discutat și subiectul securizării spațiului informațional național, pentru ca Moldova să nu fie supusă unor atacuri în preajma scrutinului parlamentar.

Premierul îşi va încheia vizita de lucru în data de 6 mai

loading...

Comments are closed.