Fermieri din nordul țării participă la un program pilot în agricultură ecologică

Mici fermieri din șase sate din raioanele Fălești, Florești, Soroca și Șoldănești, participă la un program pilot în agricultura ecologică, lansat la începutul anului 2021. Programul presupune informarea și încurajarea fermierilor de a utiliza compostul în calitate de îngrășământ natural, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului fără a folosi fertilizanți chimici, dăunători mediului, transmite MOLDPRES.

Compostul este produs de către membrii cooperativei producătorilor ecologici „Ecoferm” în cadrul proiectului „Acționăm eco prin inovație”, finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Membrii cooperativei colectează săptămânal deșeuri organice adunate de fermieri în gospodăriile lor, de prin grădină și de la animale. Aceste deșeuri sunt transportate pe terenuri special amenajate, iar cu ajutorul echipamentului de compostare și respectând tehnologia de producere a compostului, materialul colectat trece printr-un proces de fermentare și se transformă în îngrășământ ecologic. Ulterior, îngrășământul va fi distribuit fermierilor implicați în acest program pilot.

Primele rezultate ale programului de compostare, pilotat în satele Cuhureștii de Sus, Ghindești, Văscăuți, Olișcani, Cosăuți și Navârneț, au fost prezentate în cadrul Zilei Câmpului, eveniment organizat în această săptămână în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești.

Patruzeci de fermieri din nordul țării au aflat despre oportunitățile agriculturii ecologice, despre beneficiile utilizării compostului, precum și despre avantajele de a fi parte a unei cooperative. Evenimentul a cuprins și o demonstrație a utilajului de compostare, folosit de cooperativa „Ecoferm”, care i-a fost donat de organizația People in Need Moldova în anul 2019.

„Ziua Câmpului este locul perfect pentru schimb de experiență și cunoștințe între fermierii care practică agricultura ecologică și cei interesați de acest sector. Noi susținem agricultorii care aplică inovații, iar membrii cooperativei „Ecoferm”, prima cooperativă a producătorilor ecologici din țară, creată de noi acum doi ani, este un exemplu demn de urmat. Am folosit evenimentul Ziua Câmpului pentru a oferi suport adițional cooperativei, prin donarea unei balotiere”, a declarat Silvia Bicenco, director de țară la People in Need Moldova.

Proiectul „Acționăm eco prin inovație” este finanțat de Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF) prin intermediul PNUD Moldova. Activitățile proiectului sunt realizate de People in Need Moldova în parteneriat cu Asociația Patronală Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova (MOVCA) și cooperativa producătorilor ecologici „Ecoferm”. Proiectul „Acționăm eco prin inovație” se va finaliza în luna februarie 2022.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share