Fermierii amenință din nou cu proteste: ”Să fie interzis importul de floarea soarelui până la sfârșitul anului”

Asociația Forța Fermierilor îi cere Guvernului să interzică imediat importul de semințe de floarea soarelui, cel puțin până pe 31 decembrie 2023. În caz contrar, agricultorii amenință din nou cu proteste, scrie Realitatea.md

„Asociația Forța Fermierilor cere urgent să fie interzis importul floarei soarelui în Republica Moldova cel puțin pănă la 31 decembrie 2023. În caz contrar protestele fermierilor sunt inevitabile”, menționează agricultorii în adresare.

De asemenea, în notă, fermierii au menționat că ieri, 18 septembrie, a avut loc o ședință sub egida Ministerului Agriculturii, unde subiectul prețului semințelor de floarea soarelui a fost discutat cu mai mulți oameni din domeniu.

„Subiectul discuțiilor au fost prețuri la floarea soarelui, care în ultima săptămână s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale. În urma discuțiilor reprezentanții Asociației au constatat unele lucruri grave în privința importurilor floarei soarelui din Ucraina. Înaintea ședinței noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane.

Mai mult ca atăt, am fost informați ca întreprindere a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova pănă la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședința și s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informația respectivă. Imediat după întâlnirea la minister Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, se mai menționează în notă.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share