Fermierii moldoveni cer sprijin pentru vânzarea cărnii de porc

Crescătorii de porci din Republica Moldova avertizează că se confruntă cu dificultăți majore în comercializarea cărnii, din cauza prețurilor mici și a volumului mare de importuri, în special din Polonia, Spania, Olanda și Germania. Problema a fost discutată recent la un seminar organizat la Chișinău.

”Suntem invadați de carne de porc ieftină. Noi creștem porci cu cereale curate, dar nu avem unde să vindem și prețurile oferite nu acoperă cheltuielile”, a afirmat fermierul Ștefan Butnaru.

Crescătorii cer intervenția statului pentru a putea concura corect și pentru a se alinia la cerințele europene.

”Ar fi mult mai bine dacă statul ar mări lista subvențiilor, inclusiv pentru construcții și utilaje. Nu totul se subvenționează în prezent”, a subliniat Ivan Maslincov.

Diferențele dintre fermierii moldoveni și cei europeni sunt legate de subvențiile constante și de investițiile în bunăstarea animalelor și biosecuritate.

”Diferența este că fermierii din UE primesc subvenții constante, pe cap de animal sau pe scroafe, în timp ce noi așteptăm ani până la rambursarea investițiilor”, a explicat Adrian Burduja.

Ministerul Agriculturii și Industria Alimentară (MAIA) a declarat că finalizează programe pentru sprijinirea sectorului zootehnic.

”Avem subvenționare pe etape, nu doar post-investiții, și definitivăm un program strategic pentru agricultură, alături de alte linii de finanțare”, a spus Valentin Roșca, șeful Direcției politici în sectorul zootehnie.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă fermierilor să își legalizeze activitatea pentru a putea beneficia de subvenții și suport.

”Obținând autorizația, crescătorii pot livra către unitățile de sacrificare în condiții corecte, pot beneficia de subvenții și suport. Cei care activează ilegal trebuie să-și legalizeze activitatea”, a declarat Alexandru Manciu, director general adjunct al ANSA.

Autoritățile urmăresc ca sectorul agroalimentar să fie racordat la standardele europene până în 2030, inclusiv prin autorizarea exporturilor de carne de porc în UE, pentru a permite producătorilor autohtoni să concureze în condiții egale.

Total
0
Shares
Total
0
Share