Alte știri

Festivalul Filmului European din România a ajuns în premieră la Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Festivalul Filmului European (FFE) a ajuns vineri, 21 iunie, pentru prima dată la Chișinău, unde va poposi timp de trei zile, la Cinematograful ”Odeon” cu proiecții de filme și la Teatrul ”Satiricus I. L. Caragiale”, cu un spectacol de teatru.

Ediția FFE din Chișinău a debutat vineri, 21 iunie, la ora 19:00, cu filmul ”Parking” (România, 2019), cel mai recent film al regizorului Tudor Giurgiu. Pelicula este inspirată de bestseller-ul scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari și spune povestea lui Adrian, un emigrant ilegal în Spania, a cărui călătorie spre o viață mai bună și în căutarea marii iubiri se va transforma într-o poveste surprinzătoare și plină de provocări. Protagonistul principal – actorul Mihai Smarandache, a fost prezent la proiecția de gală.
 
Directorul artistic al festivalului, Anca Grădinariu, a menționat că proiecțiile abordează un șir de probleme diverse, care încearcă să dea un curs al Europei. ”Sperăm că publicul va fi receptiv la acest eveniment. Avem și un film intitulat ”Donbass”, care n-a fost prezentat niciodată la Chișinău”, a mai spus Ana Grădinariu.
 
La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei a afirmat că festivalul vine cu producții noi din cinematografia românească, din repertoriul clasic și universal.
 
Festivalul se va încheia duminică cu filmele ”Piciorul meu stâng”, realizat de regizorul Jim Sheridan din Irlanda (1989/98), ”Durerea” în regia lui Emmanuel Finkiel din Franța (2018), ”Egon Schiele: Moartea și Fecioara”, regizat de Dieter Berner (Austria, 2016) și ”Un prinț și jumătate” de Ana Lungu (România, 2018).
 
Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din București și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.
loading...

Comments are closed.