Finlanda îşi consolidează cooperarea militară cu Washingtonul după avertismentul lui Putin

Finlanda a semnat luni un acord pentru a-şi consolida cooperarea militară cu Statele Unite, la o zi după un avertisment al lui Vladimir Putin care anunţa o întărire militară rusă ca răspuns la intrarea ţării scandinave în NATO, scrie AFP.

Acordul, care oficializează legături mai strânse între Washington şi Helsinki, a fost salutat de ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, drept “un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”.

“Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei”, a adăugat Antti Hakkanen. “Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a mai declarat el în cursul semnării acordului în capitala americană alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, potrivit Agerpres.
Finlanda, care a respins o invazie sovietică în iarna anilor 1939-1940, a evitat timp de decenii să se alăture NATO de teamă să nu-şi supere gigantul vecin. Dar relaţiile lor s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, iar ofensiva rusă din Ucraina a determinat Finlanda, îngrijorată de securitatea sa, să se alăture NATO în aprilie 2023.

Duminică, Vladimir Putin a acuzat Occidentul că “a antrenat Finlanda în NATO” şi a afirmat că această aderare va crea “probleme” acolo unde “nu erau”.

Preşedintele rus a anunţat, de asemenea, crearea unui district militar rus în apropierea Finlandei, în timp ce cele două ţări au o frontieră comună de 1.340 de kilometri.

Secretarul de stat american a spus că Finlanda “ştie aproape mai bine decât oricine care este miza pentru Ucraina”.

“În 1939, finlandezii s-au confruntat şi cu o invazie rusă şi au dovedit că o naţiune liberă poate pune o rezistenţă incredibil de puternică”, a declarat Antony Blinken.

“Istoria voastră ne reaminteşte şi de ce este atât de important ca toţi să continuăm să sprijinim Ucraina”, a adăugat el.

Antony Blinken şi ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, şi-au reînnoit sprijinul pentru intrarea în NATO a Suediei, care şi-a lansat candidatura împreună cu Finlanda, dar al cărei proces de aderare este pentru moment întârziat de Turcia.

Total
0
Shares
Total
0
Share