Fiți cu ochii pe cer: Eclipsa de Lună din noaptea de 16 spre 17 iulie va fi vizibilă și în R. Moldova

Fiți cu ochii pe cer, Eclipsa de Lună din noaptea de 16 iulie va fi vizibilă și în R. Moldova, ecllipsa de luna 2019, fenomene astronomice, cosmos, 

Eclipsa parţială de Lună care se va produce în noapte de 16 spre 17 iulie 2019 va fi vizibilă în totalitate din R. Moldova și România, în Europa, în America de Sud, în Africa, în Asia şi în Australia, dacă cerul va fi senin, informează oamenii de știință. Fenomenul astronomic va începe la ora 21 şi 44 minute (ora locală a Chișinăului) pe 16 iulie, astrul lunar făcându-şi apariţia pe cer de la 20 şi 49 minute, deci înainte de începerea eclipsei.

Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei este când Luna se află în umbră, faza respectivă începând la ora 23 şi 02 minute iar ieşirea din umbră va avea loc abia după trei ore, respectiv la ora 02.00 .
 
Luna intră pe 17 iulie la 00 h 42 m în faza de Lună Plină, maximul eclipsei înregistrându-se la 00 h 21 m, moment în care mai mult de jumătate din Lună se află în umbră. Pe parcursul eclipsei Luna este poziţionată foarte aproape de orizont, înspre sud. Sfârşitul eclipsei are loc la ora 03 şi 18 minute, Luna aflându-se sub orizont.
 
Nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei.
 
Următoarele două eclipse de Lună vizibile din R. Moldova și România se vor produce în ianuarie 2020 şi respectiv în iunie 2020, ambele fiind prin penumbră. După o pauză de mai bine de un an, în mai 2022 vom putea observa de pe teritoriul ţării noastre o eclipsă totală de Lună.
 
O eclipsă de Lună se produce întotdeauna la faza de Lună Plină (LP), deci când Soarele este în opoziţie cu Luna. Lunaţiile – Luna Nouă sau Luna Plină – se produc la fiecare două săptămâni, eclipse în schimb sunt de regulă patru pe an, două de Soare şi două de Lună (anul acesta se produc trei de Lună şi două de Soare, eveniment astronomic mai puţin obişnuit).
Total
0
Shares
Total
0
Share