FMI a ajuns la un acord la nivel de experți cu Republica Moldova în contextul evaluării a patra

Fondul Monetar Internațional și autoritățile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a patra evaluări a programului susținut de Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, precum și privind un nou program susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate.

În perioada 25 septembrie – 16 octombrie, misiunea FMI condusă de Clara Mira a purtat discuții în Chișinău și la distanță cu autoritățile Republicii Moldova în contextul evaluării a patra a programului susținut de ECF și EFF, precum și a noului program susținut de RSF. La fel, a purtat discuții în contextul consultărilor pentru anul 2023 în baza articolului IV al Statutului FMI.

Instituția informează că autoritățile Republicii Moldova și experții FMI au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea evaluării a patra a programului susținut de Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de directori executivi. Finalizarea evaluării programului îi va permite Republicii Moldova să acceseze 70,95 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 92 de milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programului actual va constitui circa 461,3 milioane de dolari SUA, a precizat Clara Mira.

„Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi, în pofida unor circumstanțe dificile. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative stabilite pentru finele lunii iunie. Implementarea reformelor structurale avansează, inclusiv în domeniul guvernanței bugetare și cel al supravegherii sectorului financiar. Se lucrează la consolidarea în continuare a cadrului de activitate al instituțiilor anticorupție, inclusiv prin atribuirea competențelor necesare Procuraturii Anticorupție pentru investigarea tuturor cazurilor de corupție cu implicarea funcționarilor de nivel înalt, fiindu-i acordate împuterniciri și capacități suficiente, precum și prin crearea Curții Anticorupție”, precizează Misiunea FMI în Moldova.

Potrivit sursei citate, perspectivele rămân extrem de incerte, cu riscuri semnificative de înrăutățire a situației. Escaladarea războiului și repetarea șocurilor energetice ar putea agrava perspectivele pe viitor. Totodată, progresul atins în procesul de aderare la UE, redresarea mai rapidă a cererii interne și a economiei statelor-parteneri comerciali ar putea stimula creșterea economică și încrederea.

„Politicile bugetare se concentrează într-un mod adecvat pe atenuarea efectelor economice și sociale ale războiului, sprijinind în același timp redresarea economică. Rectificarea bugetară din octombrie va menține deficitul bugetar în limitele țintei convenite în cadrul programului. Ajustarea parametrilor bugetari va trebui să înceapă în anul 2024, în condițiile unor venituri bugetare robuste, în pofida volumului mai mic de granturi prognozat. Autoritățile trebuie să continue elaborarea planurilor de acțiuni în situații de criză, să protejeze categoriile vulnerabile ale populației și să acorde prioritate investițiilor în infrastructură”, se arată într-un comunicat de presă al Misiunii FMI.

Discuțiile în contextul consultărilor în baza articolului IV a Statutului FMI s-au axat pe reformele pentru promovarea unei creșteri economice incluzive, durabile și ecologice, precum și pe și integrarea în UE, inclusiv prin îmbunătățirea situației pe piața muncii în vederea creșterii încadrării în câmpul muncii și stimulării productivității și prin îmbunătățirea mediului de afaceri ca urmare a reducerii birocrației, avansării digitalizării, consolidării guvernanței și sporirii investițiilor în infrastructură.

Total
0
Shares
Total
0
Share