FMI aprobă un ajutor pentru Ucraina în valoare de 880 de milioane de dolari

Consiliul de Administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat o tranșă de ajutor destinată Ucrainei în valoare de 880 de milioane de dolari, anunțată la 22 februarie, la aproape doi ani de la invazia Rusiei, scrie News.ro

O echipă FMI a purtat la jumătatea lui februarie negocieri, la Varșovia, cu oficiali ucraineni și a evaluat realizările Ucrainei în funcție de obiective stabilite în urmă cu un an, la adoptarea acestui ajutor, acordat în cadrul Mecanismului Lărgit de Credit (MEDC), eșalonat pe o perioadă de patru ani.

Această echipă FMI a arătat că autoritățile ucrainene au îndeplinut toate criteriile cantitative de performanță – cu excepția unei ușoare scăderi a veniturilor fiscale din cauza unor blocaje la frontieră – și criteriile structurale prevăzute în vederea examinării.

Ea a evaluat la 486 de miliarde de dolari nevoile de reconstrucție a Ucrainei.

Directoarea generală a FMI Kristalina Gheorghieva a salutat rezistența economiei ucrainene în 2023, însă a avertizat că „restabilirea (Ucrainei) ar urma să încetinească în acest an” din cauza ”întârzierii finanțărilor externe”.

Statele Unite, cel mai important susținător militar al Ucrainei, nu au mai trimis nicio anvelopă importantă Kievului din decembrie 2022.

Adoptarea unui nou ajutor este aprig negociată în Congresul american de mai multe luni, fără o soliție iminentă în acest stadiu.

Șeful Misiunii FMI în Ucraina Gavin Gray a anunțat într-o videoconferință că programul de susținere ia drept ipoteză faptul că războiul dintre Rusia și Ucraina se va încheia în 2024.

„Suntem în continuare în acest scenariu”, a precizat el.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share