Fondatorul Yandex s-a declarat împotriva războiului pornit de Federația Rusă în Ucraina

Fondatorul Yandex, Arkadi Voloj, a vorbit despre invazia rusă în Ucraina pentru prima dată din februarie 2022. Omul de afaceri, care are încă active în Rusia, a condamnat-o și a numit-o barbară. Potrivit acestuia, în pofida faptului că nu mai locuiește în Rusia din 2014, el realizează că și el are „o parte de responsabilitate pentru acțiunile țării”, scrie Agora.md

”Sunt categoric împotriva invaziei barbare a Rusiei în Ucraina, unde eu, ca mulți alții, am prieteni și rude. Sunt oripilat de faptul că în fiecare zi bombele zboară în casele ucrainenilor. Au fost multe motive pentru care a trebuit să păstrez tăcerea. Se poate discuta despre oportunitatea declarației mele, dar nu și despre esența ei. Eu sunt împotriva războiului.”

Voloj a făcut aceste afirmații într-un moment în care încă mai are active în Rusia. Declarația lui Voloj este, de fapt, a doua declarație dură împotriva războiului făcută de oameni de afaceri ruși de la începutul războiului. Prima a fost a omului de afaceri Oleg Tinkov. Fondatorii Alfa Bank, Mihail Fridman și Piotr Aven, precum și, recent, Alișer Usmanov, s-au pronunțat, de asemenea, împotriva războiului în termeni mai blânzi în interviuri.

Toți acești oameni de afaceri încearcă să se retragă de pe listele de sancțiuni. Tinkov a devenit, în esență, cel mai proeminent exemplu și pentru că avocații săi tocmai au reușit să obțină ridicarea sancțiunilor împotriva sa.

De la începutul războiului din Ucraina, Voloj a fost criticat pentru lipsa unei poziții clare privind invazia rusă. Un nou val de critici l-a lovit la sfârșitul săptămânii trecute, când jurnaliștii au descoperit că, în biografia sa de pe site-ul personal, Voloj s-a descris ca fiind un „antreprenor israelian născut în Kazahstan”, fără a menționa Rusia, unde a trăit și a făcut afaceri.

Reproșurile au fost de mult timp îndreptate împotriva Yandex, fondată de Voloj, inclusiv în legătură cu principiile serviciului Yandex.Novosti. La câteva zile după începerea războiului, fostul șef al Yandex.Novosti, a acuzat public compania că a servit drept „element cheie în ascunderea informațiilor” despre invazie și a cerut foștilor săi colegi să demisioneze.

În ianuarie 2023, Yandex s-a aflat din nou în centrul unui scandal, de această dată din cauza unei scurgeri de informații care a dezvăluit că motorul de căutare al companiei cenzurează fotografiile și videoclipurile, astfel încât imaginile președintelui rus Vladimir Putin și simbolurile Z să nu apară în contexte neplăcute pentru autorități.

Voloj a fost forțat să demisioneze din consiliul de administrație și din funcția de director general al Yandex Group, după ce a căzut sub incidența sancțiunilor UE în iunie 2022. În special, în justificarea sancțiunilor s-a afirmat că Yandex a fost responsabil pentru promovarea presei de stat în rezultatele căutărilor pe internet, precum și pentru căutarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, inclusiv a conținutului legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Yandex LLC este o companie tehnologică multinațională rusă, care oferă produse și servicii legate de internet, inclusiv un motor de căutare pe internet, lansat în 1997, servicii de informare, comerț electronic, transport, hărți și navigație, aplicații mobile și publicitate online.

După începerea războiului din Ucraina, Yandex a eliminat din rezultatele căutărilor sale link-urile către publicațiile Meduza, Mediazona, Real Time, BBC și zeci de alte publicații ale căror site-uri au fost blocate la scurt timp după începerea invaziei rusești. În același timp, Yandex a eliminat Facebook și Instagram, deținute de Meta.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share