Fost analist al serviciilor secrete americane, condamnat pentru că a dezvăluit programul militar secret privind asasinatele cu dronă

Un fost analist al serviciilor de informaţii americane a fost condamnat la 45 de luni de închisoare pentru că a transmis presei informaţii despre un program militar secret privind asasinate ţintite cu drone, în timpul administraţiei preşedintelui democrat Barack Obama.

Daniel Everette Hale a fost angajat de Agenţia Naţională de Securitate a SUA între 2011 şi 2012, în Afganistan, unde a participat la mai multe lovituri cu drone. El spune că experienţa l-a afectat emoţional, relatează AFP, citată de Agerpres.

După ce a părăsit armata, el a lucrat în 2014 în cadrul Agenţiei Naţionale de Informaţii Geospaţiale (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA), a cărei misiune este colectarea de informaţii geospaţiale prin intermediul imaginilor din satelit, ceea ce i-a oferit acces la documente clasificate „top secret” cu privire la un program de asasinate ţintite cu dronă în Yemen, Afganistan şi Somalia.

El a sustras documente referitoare la acest program şi le-a transmis unui jurnalist de la site-ul de informaţii online The Intercept, care le-a dezvăluit în 2015 în cadrul unei ample anchete intitulate „The Drone Papers”, dezvăluiri care au provocat un scandal de proporţii.

Hale (34 de ani) risca până la 50 de ani de închisoare. În cadrul unui proces întârziat de restricţiile din cauza secretului apărării, dar şi a pandemiei de COVID-19, el a pledat vinovat pentru „deţinerea şi transmiterea de informaţii referitoare la apărarea naţională”.

Menţionând probleme de sănătate mintală legate de o copilărie dificilă, Hale a cerut ca detenţia sa să nu depăşească 12-18 luni.

Avocaţii săi au dat asigurări, într-un document pus la dispoziţia tribunalului, că transmiţând acele documente, el nu intenţiona să facă rău Statelor Unite, iar infracţiunea comisă de el poate fi catalogată drept „delict de conştiinţă”.

„A dorit să-şi uşureze conştiinţa şi să-şi informeze compatrioţii în speranţa că America îşi va respecta idealurile”, au pledat avocaţii săi.

Acuzarea a cerut între 9 şi 11 ani de închisoare, apreciind că el s-a alăturat NGA doar pentru a fura şi transmite documente, ştiind că aceasta ar afecta grav securitatea naţională a Statelor Unite.

Alte cazuri de persoane care au divulgat informaţii site-ului The Intercept au condus la acţiuni judiciare.

În octombrie 2018, un agent FBI a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru că a divulgat informaţii confidenţiale despre metodele de recrutare ale poliţiei federale.

Înaintea sa, un fost subcontractant NSA a fost condamnat la peste cinci ani de închisoare pentru divulgarea unui raport top secret cu privire la atacurile cibernetice ruseşti în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, aminteşte AFP.

Sursa: Digi24

Total
0
Shares
Total
0
Share