Alte știri

(foto) Așa arată noile monede metalice de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Începând de azi, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație o serie nouă de monede metalice de 1, 2, 5 și 10 lei. Noile monede sunt introduse urmare unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în Republica Moldova.

Bancnotele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în „zona de monetizare” – definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice – ceea ce explică uzura lor rapidă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

BNM spune că punerea în circulație a noilor monede  va optimiza utilizarea banilor în numerar din RM conform celor mai bune practici internaționale în domeniul circulației monetare. La cost similar per unitate, monedele au o durată de viață de cel puțin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică.

5 lei, 10 lei, noi monede, moldova 2018, valuta nationala, sergiu cioclea„După 25 de ani de la introducerea monedei naționale, BNM emite moneda națională metalică. Pentru prima dată când guvernatorul Sergiu Cioclea mi-a comunicat despre intenția de a lansa un astfel de proiect, eram sceptic. Moneda națională este o expresie a suveranității, independenței unui stat, dar și a nivelului de dezvoltare a unui stat”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Telegraph.md menționează că noile monede vor circula în paralel cu bancnotele (de hârtie) existente de aceeași valoare nominală.

așa arată noile monede metalice de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei

loading...

Comments are closed.