FOTO // Avocatul Poporului a efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 17 Rezina

La 12 martie 2024, Avocatul Poporului, împreună cu echipa sa și membrii Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT) au efectuat o vizită de follow-up la Penitenciarul nr. 17 din or. Rezina, unde sunt condamnați persoane la detențiune pe viață. Vizita a avut ca temei monitorizarea intervențiilor administrației penitenciarului în implementarea recomandărilor emise conform raportului CpPT din 08 aprilie 2022 cât și a raportului special privind respectarea drepturilor condamnaților la detențiune pe viață din 08 decembrie 2022.

În cadrul acestei vizite, echipa de monitorizare a evaluat, de asemenea, nivelul respectării standardelor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii şi Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) privind normele de trai în detenție, precum și a garanțiilor fundamentale împotriva torturii.

Echipa a purtat discuții cu directorul penitenciarului, cu personalul acestuia, și a realizat peste zeci de interviuri cu deținuții. Informațiile acumulate au permis diagnosticarea stării generale a mediului de detenție, identificând aspecte care necesită îmbunătățiri, cum ar fi activitățile ocupaționale ale deținuților, condițiile de trai, accesul la zonele de plimbare, alimentația precară și eficiența completării registrelor, printre altele.

Cu toate acestea, echipa a observat o îmbunătățire înregistrată în reducerea numărului de sancțiuni disciplinare aplicate deținuților și în facilitarea întâlnirilor prelungite. Unii dintre deținuți au confirmat că au avut posibilitatea să-și întâlnească familiile și să mențină legătura cu cei dragi.

Rezultatele și constatările obținute în urma acestei vizite vor fi sintetizate într-un Raport de follow-up, care va furniza o perspectivă detaliată asupra situației și va servi drept bază pentru eventuale acțiuni și recomandări.

Pentru mai multe informații și pentru a accesa rapoartele anterioare și ulterioare, vă îndemnăm să vizitați site-ul web www.ombudsmn.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share