FOTO // Conducerea IGSU a participat la ședința grupului de lucru în caz de accidente aeronautice desfășurată în Cipru

În perioada 04-06 octombrie 2023, conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentată de șeful adjunct al Inspectoratului, locotenent-colonel al s/intern Alexandr Tatarov, alături de un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova, a participat la cea de-a 12-a ședință a grupului de lucru și la atelierul privind operațiunile de căutare-salvare în caz de accidente aeronautice.

Întrunirea a avut loc în cadrul Centrului Comun de Coordonare a Operațiunilor de Căutare-Salvare (JRCC) din orașul Larnaca, Cipru, fiind organizată de Oficiul European al Organizației Aviației Civile Internaționale (ICAO).

Întrevederile au avut drept scop armonizarea cunoștințelor membrilor grupului de lucru cu procedurile de organizare și executare a operațiunilor de căutare și salvare în conformitate cu standardele ICAO.
În cadrul reuniunii au fost puse în discuție cauzele privind accidentele aeronautice, problemele care afectează aviația civilă, dar și procedurile operaționale în caz de accidente aeronautice.

Totodată, a fost desfășurat un exercițiu, al cărui scenariu a fost legat de un accident aerian lângă Aeroportul Internațional Larnaca. Astfel, pentru managementul situației critice s-a activat Planul Național de Căutare și Salvare cu mobilizare simultană a resurselor din Garda Națională, Poliția Ciprului, Serviciul de Pompieri, Aviația Civilă, Serviciile Medicale și Serviciile de Ambulanță, Departamentul Silvic, Apărarea Civilă precum și grupuri de voluntari.

La eveniment au participat reprezentanți din 34 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și reprezentanți ai organizațiilor internaționale precum ICAO, EUROCONTROL, EUSPA, COSPAS – SARSAT, SAR International.
Evenimentul a avut ca scop să informeze participanții despre inovațiile și tehnologiile avansate din domeniu (sisteme prin satelit, transmițătoare de avarie cu emițător de locație de a doua generație), dar și despre problemele care afectează aviația civilă și procedurile operaționale precum LADR (Location of an Aircraft Distress Repository).

Amintim, că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI și Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA” au semnat pe 5 mai 2022, Acordul de Colaborare în cadrul Grupului Mixt de Coordonare a Operațiunilor de Căutare-Salvare (GMCOCS). Acordul prevede cooperarea în domeniul situațiilor de urgență și excepționale, inclusiv gestionarea operațiilor de căutare-salvare în cazul accidentelor aeronautice, stabilite în Regulamentul privind organizarea Sistemului național de căutare-salvare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.249/2021.

Total
0
Shares
Total
0
Share