FOTO // Cu sprijinul lui Ilan Șor, a avut loc Festivalul Chitarelor în memoria marelui artist Iurie Sadovnic

 

Al doilea an consecutiv, satul Lopatna, din comuna Jora de Mijloc, găzduiește pe malul drept al râului Nistru, un loc de o frumusețe deosebită, unul dintre cele mai de amploare evenimente din raionul Orhei și întreaga țară – Festivalul Chitarelor în memoria marelui artist Iurie Sadovnic Orheianu.

Evenimentul este la cea de a doua ediție, succesul de care s-a bucurat ediția de anul trecut i-a motivat pe organizatori să desfășoare și în această vară festivalul, planificând ca acesta să devină o tradiție prin care moldovenii din toate colțurile țării și din străinătate să se adune împreună și să se bucure de atmosfera nemaipomenită creată pe malul Nistrului, accesul fiind GRATUIT pentru toți doritorii de a savura muzică de calitate și de a petrece vremea într-o atmosferă de neuitat, pe malul Nistrului, la Festivalul Chitarelor.

Spre deosebire de prima ediție, anul acesta, Festivalul Chitarelor a devenit unul Internațional grație trupelor de peste hotarele Republicii Moldova care au venit să bucure publicul adunat pe malul râului Nistru să participe la unicul Festival de acest gen. Frumosul eveniment muzical are loc în perioada 4-5 august 2023, în satul Lopatna, raionul Orhei.

Acesta include un program artistic de excepție, susținut exclusiv în format live de peste 20 de artiști renumiți și trupe notorii de muzică folk și rock din Republica Moldova și România.

Astfel, pe scena de la Lopatna a urcat cea mai veche și îndrăgită trupă rock din România, formația Phoenix. Tot din România, a venit și o altă trupă de top a rock-ului românesc, Semnal M.

Pe lângă artiștii din România, vor mai evolua și un șir de trupe și artiști îndrăgiți din Republica Moldova precum Cuibul, Gândul Mâței, Condorii Negri, Lacrimă, formația „Fulger”, Prognoz na Zavtra, Amalgama, grupul de chitariști „Unfolk”din Ungheni, Gicu Cimbir, Silvia Grigore, ansamblul de copii ai școlii de muzică „Gh. Lupoi” ș.a.

Festivalul Chitarelor, în memoriam Iurie Sadovnic, este și de această dată organizat de Consiliul Raional Orhei, care cu suportul și susținerea personală a lui Ilan Șor, a decis să pună în practică ideea regretatului artist Iurie Sadovnic de a aduna la Lopatna, pe malul Nistrului, toate chitarele Moldovei, acesta fiind visul orheianului Sadovnic.

În același timp, la eveniment sunt organizate diverse evenimente cultural-sportive și cu specific tradițional, cum sunt plimbările cu bărci cu vâsle pe râul Nistru, târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii, demonstrații culinare cu specific de tabără la foc deschis, expoziții tematice, photo zone, etc.

Un element important este că doritorii au putut rămâne peste noapte, într-un camping pentru corturi, amenajat special în acest scop, în imediata apropiere de zona în care se desfășoară Festivalul, pe o colină împădurită, care se află vizavi de scena mare. Zona, oferind o priveliște extraordinar de frumoasă.

Programul nocturn include un foc de tabără imens și un show cu artiști profesioniști și amatori care vor avea acces liber la microfon pe o scenă improvizată și vor putea interpreta piese la chitară, inclusiv din repertoriul maestrului Iurie Sadovnic.

Echipa lui Ilan Șor din Orhei s-a angajat să desfășoare Festivalul Chitarelor, în memoria lui Iurie Sadovnic, la Lopatna, în fiecare an.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share