Social

(foto) Cum să nu devii victima curentelor maritime? Sfatul specialiștilor pentru cei care vor merge la mare în această vară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Multă lume, care înoată foarte bine, nu înțelege cum este posibil să te îneci la mal. Auzind în titlurile de știri, aceste persoane consideră că victimele sau nu pot să înoate sau erau în stare de ebrietate. De fapt, aceste persoane greșesc.

Care este cauza atunci? Este vorba despre un curent de apă foarte periculos, care în engleză sună în felul următor „rip current”. Acest curent există peste tot în lume, de la golful Mexicului până la Marea Neagră și insula Bali. Aceste rip-uri pot fi fatale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru persoanele care înoată chiar foarte bine.

Totul se întâmplă pe neașteptate, înotați dinspre mal și brusc v-ați întors înapoi, dar acest lucru nu e posibil. Înotați din răsputeri, dar rămâneți pe același loc sau chiar vă îndepărtați de la mal. Toate încercările sunt zadarnice și sunteți aproape de panică.

Este nevoie de a înțelege principiul acestui rip. Este un curent maritim și oceanic, îndreptat sub unghi drept spre mal și creînd în procesul de flux înspre mare. Cele mai periculoase sunt considerate curentele în cazul mărilor mici, de exemplu Marea Azov. În aceste cazuri, în timpul refluzului, scurgerea maselor de apă în mare este pusă în dificultate de nisip, presiunea pe porțiunea care unește marea și malul crește de câteva ori, în rezultat se creează un curent care circulă cu viteza de 2.5- 3 m/s.

Aceste coridoare apar în locuri diferite în apropierea malurilor în timpul fluxului. Valurile aduc o masă mare de apă, iar ulterior în mod haotic aceasta se retrage înapoi în mare, creînd astfel un alt curent, care vine în contră. Acest fenoment se întâlnește de obicei în zonele unde deseori se observă fluxuri și refluxuri.

Pe pozele de mai jos, vedeți un exemplu de Rip. De obicei, acesta are o lățime de 2-3 metri și o viteză de 4-5 km/h, care la prima vedere nu pare periculoasă. Periodic însă, se crează rip-uri cu lățime de 50 de metri sau chiar 400 metri și viteze de 15 km/h.

Cum putem depista zonele unde există rip-uri și unde nu? În zona malurilor există zone cu culori diferite. De obicei apa are culoarea albastru deschis sau verde. Există însă „porțiuni” de culoare albă, asemănătoare cu culoarea apei care transportă alge înspre mare.  Dacă vedeți astfel de porțiuni, nu vă apropiați de ele. Important de știut este că deseori rip-urile apar din senin și pot atrage oameni care stau și până la brîu în apă. Cel mai simplu este de a atrage atenție la indicatoarele de la mal, instalate de salvatori.

Cum trebuie să vă comportați în astfel de cazuri?

  1. Nu vă panicați. Stăpâniți-vă și nu uitați că în 99% din cazuri, persoanele care cunosc despre comportamentul rip-urilor se salvează.
  2. Păstrați puterile. Nu trebuie să irosiți toate forțele pentru a vâsli contra curentului de apă. Trebuie de înotat nu spre mal, dar într-o parte, fiindcă rip-ul are o lățime nu tocmai mare și puteți repede să îl părăsiți.
  3. Analizați, dacă nu puteți să îl părăsiți rapid, înseamnă că lățimea acestuia depășește 20 de metri. Nu vă panicați, refluxul de obicei durează nu mai mult de 3-4 minute. După sfârșirea acestuia, înotați în lateral 50-100 metri și ulterior reveniți spre mal.

Important, Rip-ul nu vă trage la fund, deci este foarte ușor de a-l părăsi, dacă cunoașteți regulile.

Sursa: Fishki.net

 

loading...

Comments are closed.