FOTO // Echipa salvatorilor IGSU a revenit de la exercițiile din Grecia

 

Astăzi, 21 iunie, echipa salvatorilor și pompierilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au revenit în țară, după finalizarea exercițiului regional de teren pe scară largă „TbiEX Georgia – 2023”.

Aplicațiile s-au desfășurat în perioada 14 – 16 iunie 2023, fiind organizat în cadrul Programului în domeniul prevenirii, pregătirii și reacționării la dezastrele naturale și antropogene în zona de est (PPRD EAST-3).

Cei 56 de angajați ai Inspectoratului, cu 12 unități de tehnică s-au reîntors pe cale terestra, după ce pe parcursul a 4 zile au mers pentru a se reîntoarce acasă. La revenirea în țară, aceștia au fost întâmpinați de conducerea IGSU, dar și colegii de breaslă.

Șeful Inspectoratului, colonel Alexandru Oprea a felicitat echipa cu succesele obținute și a subliniat importanța participării acestora la astfel de aplicații internaționale, menite să fortifice capabilitățile de intervenție la standarde europene. Totodată, oficialul a menționat că pompierii moldoveni au reușit să se combine eficient în module interoperabile, fiind compatibili cu alte echipe din țările europene, ceea ce reprezintă încă un pas spre aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

Pe parcursul desfășurării exercițiului, salvatorii și pompierii moldoveni, alături de omologii lor din țările Armenia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Italia și Suedia au participat în diverse situații tactice, practicând tehnicile de intervenție și reacționare operativă la lichidarea situațiilor de urgență majoră cu caracter natural. Astfel, angajații IGSU și-au testat capacitățile la stingerea incendiilor forestiere pe arii extinse și a focarelor de vegetație uscată, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile. Totodată, pompierii au simulat acțiuni operative la lichidarea flăcărilor ce au afectat mai multe autovehicule, dar și unele depozite aflate în preajma pădurilor afectate de incendiul masiv.

Mai mult, salvatorii au fost implicați în acțiuni privind lichidarea consecințelor unui accident cu caracter CBRN, produs în urma răspândirii incendiului forestier. În cadrul aplicațiilor, echipa IGSU a conlucrat cu echipele străine în localizarea focarelor de proporții în zona forestieră, în timp ce omologii lor luptau cu flăcările de la înălțime, cu ajutorul tehnicii aeriene specializate.

Participarea salvatorilor și pompierilor moldoveni la Exercițiul regional de teren pe scară largă „TbiEX Georgia – 2023” asigură pregătirea acestora la nivelul standardelor europene, în realizarea misiunilor internaționale, fiind încă un pas pentru Republica Moldova în aderarea la Mecanismul de Protecție Civilă al UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share