Politic

FOTO // Flashmob cu mere în fața Ministerului Agriculturii: Fructele și legumele se strică în vii, livezi și grădini!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Câteva tone de mere au fost descărcate în fața Ministerului Agriculturii, în semn de protest față de lipsa pieței de desfacere pentru producătorii agricoli din Moldova, precum și față de atitudinea nepăsătoare a guvernării PAS în raport cu sectorul agrar și problemele cu care se confruntă astăzi fermierii. Acțiunea a avut loc în cadrul unui flashmob, organizat de Partidul „ȘOR” și mai mulți producători agricoli.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Protestatarii prezenți la eveniment au criticat în termen duri acțiunile guvernării și au acuzat puterea PAS că i-a abandonat pe producătorii agricoli.

„Principala sarcină a unei guvernări într-o țară agrară este să identifice piața de desfacere pentru producătorii agricoli. Cât de integrați am fi în UE sau în alte uniuni, realitatea e că, astăzi, noi putem exporta doar o mică parte din materia primă pe care o producem și care e vândută pe bani de nimic. Iar agricultorii care au investit mulți bani, care au decis sa investească în agricultură, nu au bani nici măcar cu ce să strângă roada. Pentru că azi te costă mai scump s-o strângi, decât s-o vinzi. De aceea, fructele și legumele se strică în vii, livezi și grădini. Nici PAS și nicio altă guvernare de până acum nu a întreprins nimic pentru a-i ajuta pe fermieri. În fiecare an se repetă aceeași problemă. Recolta se strică și putrezește pe dealuri. Ei nu pot să vândă producția la un preț competitiv, pentru ca piața noastră e invadată de produse străine. Acum, guvernarea pregătește un plan meschin și vrea să permită vânzarea terenurilor agricole străinilor. Iar ei vor veni și ne vor sărăci și mai mult. Noi vom lucra pământul, ei vor culege roadă cu forță de muncă ieftină, după care o vor vinde în afară. De aceea, noi spunem nu vânzării pământurilor către străini”, a declarat Radu Bușilă, primar al satului Piatra, raionul Orhei, în cadrul protestului.

La rândul său, consilierul fracțiunii Partidului „ȘOR” în Parlament, Iurie Kuznețov, a declarat că formațiunea condusă de Partidul „ȘOR” a propus o serie de măsuri de sprijinire a agricultorilor, însă guvernarea PAS le-a ignorat pe toate.

„Astăzi, guvernarea PAS nu a adoptat nicio lege, care să vină în ajutorul producătorilor agricoli. Tot ce știe această guvernare este să ne spună să economisim. Fermierii au lucrat toată viața, iar astăzi ei sunt puși în situația în care nu mai pot lucra pământul, iar terenurile stau pârloagă. Specialiștii în agricultură pleacă din țară, pentru a lucra în alte domenii. Între timp, statul a închis Universitatea Agrară și distruge întreg sectorul agricol. De aceea, astăzi, nu există altă soluție decât demisia actualei guvernări. Jos PAS, Jos Maia Sandu!”, a declarat Iurie Kuznețov.

„Astăzi, agricultorii nu au unde să-și vândă producția agricolă. Vând merele, strugurii la prețuri de nimic. Se strică fructele și legumele pe dealuri. Între timp, guvernarea nu vrea să ofere soluții, iar Ministerul Agriculturii tace. O țară care are potențial agrar, pământuri, cernoziom, este lăsată în paragină. Guvernarea PAS ne atacă din toate părțile, pentru că noi spunem adevărul, dar adevărul doare. Și noi nu ne vom opri până ei vor pleca de la guvernare”, a spus unul dintre liderii protestelor din țară, Roman Nicoară.

Amintim că producători agricoli din Orhei au primit undă verde, pentru a-și vinde fructele și legumele pe piața rusească. Anunțul a fost făcut de Rosselhoznadzor, iar decizia vine ca urmare a discuțiilor purtate de Ilan Șor cu factorii de decizie de la Moscova. În comunicatul publicat de Rosselhoznadzor se menționează că, în primă fază, trei producători din Orhei au primit autorizație pentru a-și vinde marfa pe piața rusească. Este vorba despre „Petru Maler GȚ”, Laur Matei SRL și RUSMILIUD SRL, care pot relua exporturile începând cu 7 octombrie. Potrivit părții ruse, decizia a fost luată, ca urmare a discuțiilor purtate cu președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu și după examinarea situației din punct de vedere fitosanitar în regiunea respectivă.

loading...

Comments are closed.