FOTO // “Găuri extraterestre” în cer: Explicația științifică pentru formațiunile misterioase din SUA

Satelitul Terra al NASA, care cercetează schimbările climatice, a fotografiat două astfel de găuri, denumite științific “nori cavum”, în apropierea coastei de vest a Floridei, pe 30 ianuarie, scrie Biziday.ro

Ele arată ca o “gaură în cer”, mai exact în stratul de nori, iar forma lor aproape perfect rotundă este și cea care a dat naștere legendelor potrivit cărora ar fi create de presupuse nave extraterestre.

Deși apariția fenomenului este legată de creșterea numărului de avioane și de apariția rutelor de transport aerian (în anii 1940, în SUA), el s-a suprapus cu obsesiile americane din anii ‘50 referitoare la extratereștri.

Cercetătorii au reușit abia în urmă cu 15 ani să găsească o explicație pentru apariția fenomenului, stabilind că acesta este favorizat de trecerea avioanelor prin straturile de nori altocumulus de nivel mediu, compuse din vapori de apă care rămân, într-o anumită proporție, în stare lichidă. Cu cât unghiul de trecere al unui avion prin nori este mai mic, cu atât mai mare va fi ”norul cavum”.

Deși orice tip de avion poate produce acest fenomen, un factor major care influențează fenomenul îl constituie cele peste o mie de zboruri pe zi de pe Aeroportul Internațional din Miami.

Total
0
Shares
Total
0
Share