FOTO: Igor Dodon și președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, la Congresul PDM

Igor Dodon, PSRM, PDM, Congresul PDM, votul pentru Timofti, Dodon a luat trei milioane pentru votul lui Timofti, Banii lui Plahotniuc, Vlad Plahotniuc, Pavel Filip, Congresul IX al PDM, Vladimir Turcanu, Curtea Constitutionala, CC, presedintele Curtii Constitutionale, socialisti, ACUM,

Recent a avut loc Congresul IX Extraordinar al PDM, în cadrul căruia Pavel Filip a fost ales președintele formațiunii. Acest Congres a fost însă unul modest și fără invitați de vază, președinți ai altor partide politice, așa cum se întâmpla pe timpurile când partidul era condus de Vlad Plahotniuc.

Astfel, la Congresul VII al PDM ce a avut loc în anul 2012, au fost prezenți mulți invitați din țară și de peste hotare, pe lângă cei 1200 de membri ai PD. Iar printre invitați s-au regăsit și actualul președinte al Republicii Moldova, lider al PSRM, Igor Dodon, dar și noul președinte al Curții Constituționale, ex-președinte al Partidului Moldova Unită și ex-deputat al PSRM, Vladimir Țurcan.

Coincidență sau nu, dar tot în anul 2012, după Congresul PDM, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Vadim Mișin anunțau formarea “Fracțiunii deputaților neafiliați”, care întrunea 7 deputați ce au plecat din PCRM:  Igor Dodon, Vadim Mișin, Zinaida Greceanîi, Ion Ceban, Veronica Abramciuc, Tatiana Botnariuc și Oleg Babenco.  Totuși, pe 26 octombrie 2012, Parlamentul a adoptat un proiect de lege potrivit căruia fracțiunile parlamentare se constituie doar în termen de 10 zile după constituirea legală a Parlamentului ceea ce a suspendat intenția de crearea “Fracțiunii deputaților neafiliați”.

Ulterior, mai mulți lideri politici, printre care Vladimir Voronin, Mihai Ghimpu și Renato Usatîi, au declarat că PSRM a fost un proiect al lui Vlad Plahotniuc care a avut drept scop destrămarea PCRM, iar Dodon ar fi primit bani de la Plahotniuc în schimbul votului pentru ex-președintele Nicolae Timofti.

În octombrie 2013, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Moscova, Renato Usatîi declara că Igor Dodon a luat trei milioane de dolari pentru a vota candidatura lui Nicolae Timofti în funcția de președinte.

„El aşa cere întotdeauna şi patru ani în urmă, împreună cu Greceanîi şi Abramciuc, l-a votat pe Timofti. El când a cerut aceste lucruri, trebuia să-şi amintească de aşa-numita lui biografie politică. Noi nu avem niciun temei, niciun argument să-l susţinem pe Dodon. Chiar în preajma acestor alegeri a făcut diferite declaraţii”, declara Voronin în 2016 în cadrul unei conferinţe de presă.

„Că se numesc socialişti asta nu înseamnă nimic. Noi urmărim politica pe care o promovează şi o propune societăţii. Aceste relaţii cu Dodon nu o să se schimbe, chiar dacă o să câştige. Ne-a vândut pentru 3 milioane de euro”, accentua Voronin.

Mihai Ghimpu declara în 2018 la emisiunea Politica cu Natalia Morari că, Vlad Plahotniuc l-a ajutat financiar pe Igor Dodon să-și construiască PSRM-ul.

Acei bani care i-a dat pentru votul lui Timofti, de fapt, nu i-a dat pentru vot, dar i-a dat pentru partid. Acum el îl păstrează și îl ține, astfel, încât să nu aibă probleme”, declara atunci Mihai Ghimpu.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share