Alte știri

(foto) Maestrul Vladimir Curbet a fost petrecut pe ultimul drum…

Pinterest LinkedIn Tumblr

Conducătorul ansamblului de dansuri populare „Joc” Vladimir Curbet a urcat astăzi pentru ultima dată pe scenă. Sicriul cu corpul neînsuflețit al maestrului a fost depus dimineață la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Ulterior cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul Central din Capitală, unde a fost înormântat. Foștii discipoli ai maestrului, colegii de breaslă, dar și prietenii, i-au adus un ultim omagiu, scrie Publika.

”Cam toți cei care au trecut prin ansamblul joc l-au socotit ca un părinte. Suntem foarte îndurerați. Cam de un an de zile rar ăl vedeam că era bolnav deja”, a spus membrul ansamblului Joc, Marcel Manin.

A fost un idol pentru noi și a muncit mult la acest colectiv. A făcut mult și a lăsat mult în urma lui. Sper să menținem ce a făcut el și să păstrăm și să ducem aceaastă faimă cum a dus-o și el”, a spus membru al ansamblului ”JOC”, Valentin Buzurniuc.

Rudele care i-au fost mereu alături spun că au pierdut un om care aducea echilibrul în familie.

Eu mi-l amintesc foarte purtat pe tot ce este frumos, adică era un mare estet. De la el am moștenit dragostea artei, dragostea portului, dragostea dansului moldovenesc„, a spus nepoata artistului, Ana Maria Curbet.

Vladimir Curbet va râmâne și în inimile artiștilor cu care se întâlnea în culisele scenelor un mare artist cu o voință de fier.

A fost atât de prezent în viața noastră a tuturor că ne va veni foarte greu de acum încolo că maestrul Vladimir Curbet a rămas doar o amintire”, a spus interpreta Zinaida Julea.

Chiar aici în sală eram într-o repetiție. Ne pregăteam pentru festivalul mărțișor dumnealui ne-a văzut pe noi ținea foarte mult la noi și ne-a invitat să stim lângă el să vedem mai multe momente. Pentru țara noastră este o perdere mare”, a spus interpretul Vasile Advahov.

Acest om mare, Vladimir Curbet, l-a știut o lume întreagă, tot globul pământesc. Noi astăzi rămânem fără această moștenire, în schimb, avem amintirile frumoase ale lui Curbet care ne-a lăsat un ansamblu extraordinar de frumos„, a spus dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros.

Au depus flori la căpătâiul lui Vladimir Curbet și mai mulți oficiali.

Acest extraordinat om a schimbat la față dansul de la noi în sensul în care l-a adus publicului larg și a păstrat ca moștenire cele mai frumoase dansuri populare pe care aici, între Prut și Nistru, le-au dansat întodeauna”, a spus ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Curbet este întradevăr ceea ce întruchipează tot ce este legat de acest colectiv și de simbolosmul cetățenilor noștri și moldovei”, a spus presedintele Republicii MoldovaIgor Dodon.

Cei care au lucrat alături de maestru îl apreciau pentru măiestria sa de a învăța oamenii și energia cu care a făcut acest lucru zeci de ani.

Noi nu ne supărăm pe Dumnezeu că ni l-a luat pe Curbet. Noi îi mulțumim Domnului că ni l-a dat pe Curbet. L-am avut și am trăit în aceeași perioadă„, a spus deputat în primul Parlament, Ludmila Scalnîi.

Pentru a-și luat rămas bun de la Curbet au venit și mai mulți prieteni de peste Prut. Aceștia spun că vibrația dansului ansamblului ”Joc” a ajuns la inimile românilor de pretutindeni.

A reprezentat neamul românesc pe tot globul. Lasă în urmă un ansamblu extraordinar care va continua să arate bogăția sufletească a neamului românesc„, a spus primarul comunei Pădureni, Vaslui, România, Temistocle Diaconu.

Maestrul a fost petrecut de la Palatul Național ”Nicolae Sulac” cu ropote de aplauze.

Vladimir Curbet a fost numit director artistic al Ansamblului „Joc” în anul 1958. 11 ani mai târziu, a fondat un studiou coregrafic și a insistat la autorități ca să fie deschisă catedra de coregrafie la Institutul de Arte, unde a predat patru ani. În cei 55 de ani de activitate a instruit patru generații de dansatori.

loading...

Comments are closed.