FOTO // Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a avut o întrevedere cu omologul său român, Angel Tîlvăr. Care au fost subiectele abordate

„Indiscutabil, România a fost, este și va rămâne unul din cei mai fermi susținători ai țării noastre. Prietenii din România și-au reconfirmat, în repetate rânduri, angajamentul pentru intensificarea cooperării pe palierul securității și apărării cu țara noastră”.

Declarația a fost făcută astăzi, de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul întrevederii cu ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Agenda discuțiilor a cuprins aspecte legate de relațiile de cooperare bilaterală în domeniul apărării, asistența acordată de Guvernul României în contextul modernizării Armatei Naționale, situația de securitate regională, precum și alte teme de interes comun.

Un subiect separat l-a constituit intenția Ministerului Apărării de accedere în calitate de membru cu drepturi depline în cadrul Platformei de dialog politico-militar — Iniţiativa regională a Procesului miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), având în vedere că începând cu 1 iulie 2023, Președinția rotativă a Comitetului de coordonare politico-militar SEDM a fost preluată de către România.

Ministrul Anatolie Nosatîi a mulțumit României și pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova la nivelul organizațiilor internaționale.

„Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România se resimte și mai profund la Chișinău, dar și în cadrul organizațiilor internaționale, acolo unde România, inclusiv în persoana dumneavoastră, domnule ministru Angel Tîlvăr, susține prin mesaje și acțiuni ferme Republica Moldova și Armata Națională”, a spus ministrul Nosatîi, în cadrul întrevederii.

Oficialii au abordat, de asemenea, conlucrarea eficientă în cadrul reuniunilor comisiei mixte moldo-române, desfășurate anual la nivel de instituții de apărare, stadiul cooperării în domeniul comunicării strategice, contracarării știrilor false, fortificarea apărării cibernetice și a instruirii, dar și creșterii rezilienței la provocările actuale de securitate.

Părțile s-au referit și la importanța expertizei oferite de specialiști din subdiviziunile Ministerului Apărării Naționale colegilor din Ministerul Apărării al Republicii Moldova în elaborarea documentelor strategice necesare pentru funcționarea eficientă a sistemului de apărare și securitate națională.

Totodată, oficialii au participat la ceremonia de recepționare a unui lot de echipamente individuale de protecție din partea României. Lotul conține căști de protecție, veste antiglonț și autoturisme de teren.

Cu această ocazie, ministrul Anatolie Nosatîi a mulțumit partenerilor români, declarând că acest sprijin este foarte important în contextul consolidării capacităților de apărare ale țării noastre. În realizarea obiectivului de a avea o armată modernă, profesionistă, bine echipată, capabilă să ofere securitate cetățenilor, acest ajutor este și mai semnificativ și apreciat. În acest context, mulțumim partenerilor noștri din România care ne oferă, în mod constant, asistență materializată nu doar prin sprijin logistic, dar și prin expertiză, instruire și învățământ militar de calitate„, a menționat ministrul Anatolie Nosatîi.

La rândul său, ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr, a reiterat deschiderea de a sprijini în continuare obiectivul de modernizare a Armatei Naționale prin seria de programe și proiecte comune implementate în contextul consolidării parteneriatului dintre cele două instituții de apărare.

„Suntem gata să oferim asistență de specialitate și sprijin Armatei Naționale a Republicii Moldova în multiple domenii. Recenta donație de echipamente individuale de protecție balistică și autoturisme de teren reprezintă un exemplu concret al preocupărilor noastre de a contribui la asigurarea resurselor necesare dotării militarilor Armatei Naționale. Aceste donații fac parte dintr-un efort continuu al României, prin Ministerul Apărării Naționale de sprijinire a Republicii Moldova, în domeniul înzestrării armatei cu echipamente moderne”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

De notat că oficialul român se află, astăzi, într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia ministrului apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi.

Total
0
Shares
Total
0
Share