FOTO // Ministrul Energiei, Victor Parlicov a avut o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat al SUA, Geoffrey R. Pyatt

 

Aflat în vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întrevedere cu adjunctul secretarului de stat pentru resurse energetice în Departanentul de stat, Geoffrey R. Pyatt, fost ambasador în Ucraina și Grecia. Oficialul este un bun cunoscător al regiunii și a fost implicat în dezvoltarea Coridorului vertical de transport a gazelor naturale, din care fac parte Grecia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

În cadrul discuției, Victor Parlicov a confirmat că proiectul a avut un rol deosebit în asigurarea securității și diversificării surselor de aprovizionare cu gaze în zona de sud a Europei și în special în zona balcanică și are un potențial enorm ca gazoduct strategic pentru asigurarea cu gaze inclusiv a Europei centrale, prin valorificarea potențialului de stocare a gazelor în depozitele din Ucraina de vest. În context, ministrul Energiei a informat despre intenția de a crea un produs comercial cu tarif unic de intrare-ieșire în sistemele gaziere ale Republicii Moldova și Ucrainei și, eventual, pentru întregul Coridor verde, pentru a-l face mai atractiv pentru traderi.

Victor Parlicov a mulțumit pentru sprijinul acordat de Statele Unite pentru persoanele vulnerabile energetic din Moldova, în acest sens fiind alocate 80 de milioane de dolari din pachetul de 300 de milioane anunțat anul trecut. Suma rămasă, de 220 de milioane de dolari, va fi utilizată pentru investiții în infrastructura energetică.

“Suportul SUA ne va ajuta să întrunim condițiile ca Moldelectrica să devină membru cu drepturi depline în ENTSO-E și să facem parte din această organizație ca țară separată, nu doar în bloc cu Ucraina. La asta vor contribui atât liniile de tensiune înaltă aflate în construcție sau planificate, inclusiv una pe care o finanțează SUA, cât și stațiile de stocare a energiei electrice și centralele electrice cu motoarele cu ardere internă, care vor contribui la dezvoltarea pieței de echilibrare a energiei electrice”, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a subliniat că sprijinul Statelor Unite ale Americii accelerează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și a exprimat convingerea că, odată cu finalizarea acestor proiecte, inclusiv construcția celor trei linii spre România, Republica Moldova va deveni parte a pieței energetice europene, prin România, încă înainte de a deveni stat membru UE, în 2029.

Oficialul american a exprimat sprijinul necondiționat al Statelor Unite pentru parcursul european al Republicii Moldova, interesându-se, în același timp, de scenariile după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei, la finele anului 2024. Victor Parlicov a dat asigurări că există voință politică la Chișinău de a menține stabilitatea în regiune și Republica Moldova nu va obstrucționa furnizarea de gaze de către Gazprom în regiunea transnistreană după expirarea contractului cu Ucraina. Însă vor trebui căutate soluții alternative, dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană, iar în acest caz, coridorul vertical ar juca din nou un rol important, căci altfel nu va fi posibil de asigurat alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, a declarat ministrul Energiei.

Total
0
Shares
Total
0
Share