FOTO // Moldelectrica a primit un lot de drone pentru verificarea stării liniilor electrice de înaltă tensiune

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova a donat întreprinderii Moldelectrica un lot de 10 drone de survolare și verificare a stării de funcționare a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Donația, în valoare de aproximativ un milion de dolari, a fost efectuată prin intermediul Proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova – MESA și are scopul de a moderniza infrastructura de transport a energiei electrice, a consolida capacitatea Moldelectrica de a colecta informații despre starea rețelelor electrice și de a răspunde în mod eficient și prompt la eventuale incidente sau defecțiuni, contribuind astfel la creșterea rezilienței energetice a țării.

Potrivit Ministerului Energiei, dronele, dotate cu sisteme moderne de monitorizare digitală a liniilor electrice, vor permite eficientizarea procesului de monitorizare a rețelelor electrice, prin colectarea de imagini aeriene detaliate pe arii extinse, reducând costul de captare a datelor și îmbunătățind siguranța angajaților Moldelectrica prin limitarea intervenției umane.

Donația a fost realizată în cadrul vizitei oficiale a noului director al Misiunii USAID Moldova, Jeff Bryan, la Moldelectrica care a luat cunoștință de specificul de activitate a întreprinderii, dar și de proiectele comune în plină desfășurare.

După recepționarea echipamentelor, angajații Moldelectrica vor fi instruiți pentru a utiliza dronele atât pentru supravegherea regulată a rețelelor electrice, cât și pentru scenarii de urgență legate de infrastructura energetică.

USAID colaborează cu Moldelectrica de peste un deceniu pe diverse domenii care au scopul de a fortifica securitatea cibernetică a instituției, realiza studii de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și de a facilita interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României și, implicit, la cel al Europei continentale ENTSO-E.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share